Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, a anunțat că instituția va oferi mediului de afaceri din București informații primite inclusiv de la Ambasada Ucrainei, pregătind astfel participarea la programele de reconstrucție a țării vecine. Declarațiile au fost făcute după o întâlnire de lucru la CCIB cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, și reprezentanții diplomatici ucraineni.

Stocklosa a subliniat solidaritatea CCIB și a membrilor săi cu poporul ucrainean în fața dificultăților generate de acțiunile militare rusești. A evidențiat, de asemenea, faptul că schimburile comerciale bilaterale sunt în creștere, atingând valori record în ciuda contextului economic dificil, subliniind disponibilitatea mediului de afaceri românesc de a colabora cu partenerii ucraineni.

Președintele CCIB a menționat că informațiile primite, inclusiv de la Ambasada Ucrainei, vor fi furnizate mediului de afaceri din București pentru pregătirea participării la programele de reconstrucție. De asemenea, a prezentat modalitatea propusă de CCIB pentru sprijinirea livrărilor de produse ucrainene la export, în special cereale și ulei alimentar, utilizând transportul fluvial/maritim pe Dunăre și nave maritime din „Portul Comercial Sulina-SA”.

Ambasadorul ucrainean a exprimat aprecierea pentru bunele relații ale CCIB cu Secția economică a Ambasadei Ucrainei la București și și-a oferit sprijinul pentru continuarea dialogului constructiv în vederea consolidării cooperării economice dintre firmele bucureștene și cele ucrainene. În final, a invitat firmele din București să participe la procesul de privatizare din Ucraina și a prezentat o listă de nevoi umanitare pentru sectorul educațional al Ucrainei.

Comunicatul CCIB a evidențiat că volumul comerțului bilateral între România și Ucraina a înregistrat un record în 2022, ajungând la 3,9 miliarde dolari (+61,6% față de 2021). Această creștere a continuat și în primele 8 luni ale anului 2023. În septembrie 2023, în România erau înregistrate 1.947 de societăți cu capital ucrainean, iar investițiile acestora în țara noastră se ridicau la 114,7 milioane dolari.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *