Alarmă: cazurile de violență domestică împotriva copiilor sunt în creștere, fetele fiind victime predilecte ale abuzurilor și exploatării sexuale/În ultimul an, au fost înregistrate în total 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 2.249 au fost abuzuri emoționale, 1.994 abuzuri fizice și 1.504 abuzuri sexuale!

În ultimul an, au fost înregistrate 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 2.249 abuzuri emoționale, 1.994 abuzuri fizice și 1.504 abuzuri sexuale. Jumătate dintre copii declară că părinții lor folosesc pedeapsa corporală, iar același procent devin victime ale bullying-ului în școli.

Studiile arată că jumătate dintre copiii abuzați sexual au gânduri suicidare. Cele mai multe cazuri raportate autorităților au fost de neglijare – 11.605. Au fost înregistrate și cazuri grave de exploatare prin muncă (210), exploatare pentru comiterea de infracțiuni (113) și exploatare sexuală (43).

În 2023, au fost raportate 766 de cazuri de violență domestică împotriva copiilor, în creștere față de anul anterior (676), dintre care 10 au fost cazuri de omor, conform datelor Ministerului Public. Marcând Ziua împotriva Violenței asupra Copilului în România, Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra efectelor pe termen lung ale creșterii într-un mediu marcat de violență domestică, de la probleme de sănătate emoțională până la cele fizice.

Numărul fetelor victimă este sensibil mai mare (9.679) comparativ cu cel al băieților (8.030), cu o diferență dramatică în cazurile de abuz sexual (1.332 fete, 172 băieți).

Ziua împotriva Violenței asupra Copilului în România, consacrată pe 5 iunie, are scopul de a preveni și combate violența împotriva copiilor prin schimbarea mentalității adulților. Copiii martori la violența domestică sunt supuși unui risc crescut de abuz și afectare a dezvoltării psiho-emoționale. Ei riscă să fie traumatizați psihic și să fie expuși la un mediu în care dreptul lor la protecție și siguranță este frecvent încălcat.

Consecințele asupra copiilor expuși la violență domestică sunt diverse, incluzând probleme fizice, emoționale, psihologice și comportamentale. Printre acestea se numără:

  • Probleme fizice: boli inexplicabile, expunere la accidente, dezvoltare fizică mai lentă.
  • Probleme emoționale: anxietate, depresie, sentiment de culpabilitate, izolare.
  • Probleme psihologice: neîncredere în sine, stimă de sine negativă, tulburări de învățare.
  • Probleme comportamentale: agresivitate, probleme cu somnul, consum de droguri și alcool.
  • Probleme școlare: risc de abandon, scăderi în performanțe, lipsă de concentrare.

Copiii care trăiesc în familii violente dezvoltă comportamente și condiții fizice vizibile, iar studiile arată o corelație importantă între abuzul asupra partenerului de cuplu și abuzul asupra copilului. Mulți băieți care cresc în astfel de medii devin abuzatori, iar copiii expuși la violență domestică riscă să dezvolte tulburări emoționale și comportamentale severe.

Protecția copiilor împotriva violenței și abuzului sexual este deficitară. Jumătate dintre copii declară că părinții lor folosesc pedeapsa corporală, iar 20% dintre cazurile de abuz sexual raportate ajung în instanță, cu doar 5% soldându-se cu condamnări penale.

În ultimii 10 ani, procentul copiilor care știu cui să ceară ajutorul în situații de risc a rămas constant pentru exploatarea prin muncă, dar a scăzut pentru abuzul fizic și sexual.

Deși cei mai mulți copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 știu cui să ceară ajutorul și au încredere în acea persoană sau instituție.

Din totalul de 3.439 de raportări primite la punctul civic organizat de Organizația Salvați Copiii pentru raportarea conținutului dăunător pentru copii întâlnit online, 3.356 erau materiale care se încadrează la Child Sexual Abuse Material (CSAM). Dintre acestea, 3.161 erau autogenerate de către minori, majoritatea fiind de gen feminin (3.158), iar 169 de rapoarte arătau victime sub 10 ani.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *