Răspândirea virusului H5N1, după detectarea primului caz grav de gripă aviară la oameni și noi infectări în rândul felinelor, a generat îngrijorare în Statele Unite. Pe 18 decembrie, autoritățile sanitare americane au anunțat că un pacient vârstnic din Louisiana, cu alte patologii preexistente, a fost spitalizat în stare critică, fiind primul caz de gripă aviară severă la om din țară. Testele de secvențiere au arătat că virusul H5N1 prezentă mutații genetice care ar putea facilita adaptarea acestuia la căile respiratorii superioare ale oamenilor, dar experții subliniază că nu există dovezi că virusul ar fi devenit mai transmisibil.

În ciuda îngrijorărilor legate de evoluția virusului, cercetătorii consideră că mutațiile observate nu sunt suficiente pentru ca virusul să devină contagios între oameni. În plus, este de remarcat că virusurile cu ARN, cum este și H5N1, suferă mutații în organismele gazdelor lor, ceea ce poate duce la schimbări în comportamentul acestora. Însă, nu s-au înregistrat alte cazuri asociate cu pacientul din Louisiana, ceea ce sugerează că virusul nu a devenit mai ușor de transmis.

Totuși, în ciuda acestor avertismente, numărul în creștere al mamiferelor infectate cu H5N1 și riscurile de mutații suplimentare atrag atenția experților. În ultimele luni, Statele Unite se confruntă cu o epizootie de gripă aviară, iar circulația intensă a virusului ar putea crește riscul de mutații care să permită trecerea virusului de la om la om. De asemenea, o altă preocupare este posibilitatea ca virusul să se combine cu tulpina sezonieră a gripei, ceea ce ar putea genera un fenomen similar cu pandemiile din 1918 și 2009.

În plus față de cazurile umane, numărul felinelor infectate cu H5N1 este în creștere. În statul Oregon, o pisică a murit după ingerarea de hrană contaminată, iar în Washington, 20 de pisici dintr-un adăpost au fost infectate și au decedat. Aceste cazuri pun în evidență riscul ca animalele infectate să expună oamenii, mai ales pe cei care intră în contact apropiat cu animalele. Gripa aviară A (H5N1), care a apărut pentru prima dată în 1996, a cunoscut o creștere semnificativă a focarelor de infectare începând cu 2020, iar tot mai multe specii de mamifere sunt afectate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews