Sursă foto: Sanador

Programul național de diabet zaharat, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), reprezintă cel mai mare program de tratament din România. Datele recente furnizate de conducerea CNAS arată o creștere alarmantă a numărului de pacienți diabetici în țara noastră, cu o creștere de 30% în ultimii cinci ani.

Astfel, conform președintelui CNAS, Andrei Baciu, numărul pacienților diabetici a crescut de la 860.558 în 2018 la 1.121.651 în 2022. El subliniază importanța promovării măsurilor preventive în cazul acestei boli.

„În cazul diabetului, detectarea timpurie este foarte simplă, prin monitorizarea nivelului de zahăr din sânge. O viață sănătoasă începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active cu vârste între 18 și 39 de ani, poate vizita la medicul de familie nu este o prioritate absolută în acest moment, mai ales dacă nu avem simptome sau preocupări medicale, ceea ce duce la amânarea vizitei medicale”, a menționat Andrei Baciu pe rețelele de socializare.

La sfârșitul primului trimestru din 2023, 1.028.277 de asigurați erau incluși în Programul național de diabet zaharat, iar 17.762 în Programul național de boli cardiovasculare.

În al doilea trimestru, medicii de familie au oferit 3.481 de consultații pentru grupa de vârstă 18-39 de ani, cu cele mai multe în București (959), urmat de Timiș (330), Iași (239), Arad (139) și Constanța (127).

De asemenea, în aceeași perioadă, s-au efectuat 27.073 de analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor preventive pentru aceeași grupă de vârstă, dintre care 3.522 pentru glicemie, 2.563 pentru colesterol seric total și 2.774 pentru LDL colesterol.

În scopul integrării tuturor activităților preventive și serviciilor medicale legate de pacienții cu diabet zaharat, Guvernul a aprobat recent crearea unui Plan național de prevenție a diabetului zaharat, care va include și crearea unui registru național pentru diabetul zaharat și pre-diabet.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *