Află care este situația cazurilor de violență domestică, la nivelul județului Dâmbovița, în primele nouă luni ale anului 2023!
La nivelul județului Dâmbovița, în perioada ianuarie – septembrie a.c., numărul faptelor penale sesizate din domeniul violenței domestice înregistrează o creștere cu 3,10 %. Comparativ cu perioada similară a anului trecut: de la 1.352 de fapte la 1.394!
IPJ DÂMBOVIȚA: „Ponderea faptelor de acest gen este reprezentată de infracțiunile de „lovirea sau alte violențe” – 69,87% (974 de fapte), ,,amenințarea” – 14,20% (198 de fapte), „abandonul de familie” – 5,66% (79 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție” – 2,94% (41 de fapte) și „nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului” – 3,73% (52 de fapte), acestea, împreună, reprezentând 96,4% din total. Infracțiunile sesizate privind violența domestică înregistrează creșteri atât în mediul rural (+ 0,29%), cât și în mediul urban (+12%), în primele 9 luni ale acestui an, polițiștii intervenind la 1.665 de cazuri de violență domestică (359 de cazuri în mediul urban și 1.306 în mediul rural).”
Domiciliul (928 de fapte) este locul mai întâlnit pentru aceste fapte de agresiune, în timp ce în spațiul public au fost sesizate 466 de fapte.
IPJ DÂMBOVIȚA: „În perioada analizată, au fost înregistrate 944 de sesizări formulate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, la 272 dintre situații existând risc iminent ca urmare a completării formularului specific în acest sens.”
Instanțele judecătorești au emis 158 de ordine, 90 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii. De asemenea, dintre acestea 126 au fost emise la solicitarea victimelor.
Cu privire la situațiile de nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 41 de infracțiuni. Astfel, cu 68,33% mai puține față de perioada similară a anului 2022, dintre care 22 în mediul urban și 19 în mediul rural.
IPJ DÂMBOVIȚA: „Este de menționat faptul că, la nivel județului Dâmbovița, au fost emise 186 de ordine de protecție provizorii, 122 dintre acestea fiind emise în mediul rural și 66 în mediul urban. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 182 au fost confirmate de unitățile de parchet (97,84%).”
Poliția a constatat faptul că în 471 de cazuri victima este soț/soție sau foști soți cu autorul, în 416 cazuri victima îi este/ a fost concubin/concubină autorului, iar în alte 146 de cazuri victima îi este autorului părinte/tutore legal. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, au fost înregistrate 2.013 stări conflictuale, dintre care 541 au fost în mediul urban și 1.472 în mediul rural.
IPJ DÂMBOVIȚA: „Precizăm că polițiștii emit ordinele de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 15 infracțiuni, cu 6 fapte mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul mai mare de infracțiuni de violență în familie indică faptul că victimele acestor fapte au din ce în ce mai multă încredere să se adreseze poliției pentru a obține ajutor. De asemenea, pentru prevenirea acestui fenomen și încurajarea victimelor să apeleze la instituțiile abilitate pentru ajutor, polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității desfășoară activități informativ-preventive pentru prevenirea violenței domestice, în acest sens fiind organizate întâlniri interactive și puse în dezbatere aspecte privind cauzele și factorii favorizanți ai violenței, formele de manifestare, precum și modalitățile de prevenire ale acestui gen de infracțiuni care afectează toate categoriile de persoane, indiferent de vârstă sau de statul social.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews