Cazul de exploatare din județul Brașov: Un băiat în vârstă de 12 ani era supus muncii forțate de către un viceprimar, care plătea familia acestuia. Într-o primă etapă, copilul lucra după terminarea programului școlar, însă ulterior a abandonat complet școala!

Bărbatul care a exploatat timp de câțiva ani un copil, ținându-l prizonier într-o cușcă și forțându-l să presteze munci grele, a fost plasat sub control judiciar de către Tribunalul Brașov. Procurorii DIICOT au contestat această decizie. Copilul, provenind dintr-o familie extrem de săracă, începuse inițial să lucreze după orele școlare și, ulterior, a fost nevoit să abandoneze complet cursurile. În schimbul muncii sale, acesta primea zilnic o masă și tutun pentru a-și confecționa țigări.

Procurorii DIICOT l-au reținut pe bărbatul suspectat de exploatarea timp de aproape cinci ani a unui copil de 12 ani, ținut captiv într-o cușcă și supus la munci grele, dar Tribunalul Brașov a hotărât ca acesta să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Procurorii au contestat această decizie.

Exploatarea a fost efectuată de viceprimarul comunei Ungra din Brașov.

„Conform anchetei penale, în diferite perioade din anii 2022 și 2023, bărbatul a primit și adăpostit un minor într-o stână aflate pe teritoriul unei comune din județul Brașov, cu scopul exploatării acestuia prin supunerea la munci și servicii pentru care, din cauza vârstei sale fragede, nu putea să-și exprime liber consimțământul. Inculpatul a profitat de autoritatea conferită de funcția publică pe care o deținea și de vulnerabilitatea victimelor, provenind dintr-o familie săracă, oferind și dând bani părinților acestora în schimbul consimțământului ca minorul să fie transferat la respectiva stână”, informează DIICOT.

Investigațiile au dezvăluit că, inițial, viceprimarul începuse să exploateze copilul când acesta era încă la școală. Copilul era nevoit să muncească până târziu în noapte, iar ulterior a fost obligat să abandoneze școala complet. Pentru munca sa, primea o masă pe zi și tutun pentru a-și confecționa țigări.

„Probele adunate în anchetă au arătat că, inițial, copilul (care era școlarizat atunci) a lucrat la grajduri după orele de curs, în intervalul orar 12:00 – 23:00-00:00, ulterior abandonând școala și rămânând permanent la stână, unde a fost supus la munci grele și neremunerate, fiind adăpostit în condiții improprii și insalubre. În schimbul muncii sale, copilului i s-au oferit diferite cantități de tutun pentru a-și confecționa țigări și o masă pe zi”, precizează DIICOT.

Oficiali din cadrul Instituției Prefectului județului Brașov au declarat pentru News.ro că, până joi după-amiază, nu au primit nicio informare cu privire la faptul că viceprimarul comunei Ungra ar fi avut suspendat, prin ordonanță de control judiciar, dreptul de a-și exercita funcția publică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *