Potrivit unui raport Eurostat, în cadrul Uniunii Europene, peste 60% dintre companii au avut dificultăți în recrutarea specialiștilor în domeniul IT.

Potrivit datelor Eurostat, una din zece companii a încercat în 2021 să recruteze specialiști IT. Dintre acestea, 62.8% au întâmpinat dificultăți în ocuparea locurilor de muncă: Slovenia (78%), Cehia (77%) și Germania (76.6%) sunt țările membre UE în care companiile au întâmpinat cele mai mari dificultăți în angajarea de specialiști IT. Cele mai mici dificultăți au fost întâmpinate de companiile din Spania (32.8%), Bulgaria (46%) și Polonia (46.5%).

„În România, 58.6% dintre companii au întâmpinat dificultăți în recrutarea de specialiști IT, situându-ne, astfel, ușor sub media UE. Însă, provocările sunt și aici majore. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăți în procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolvenți de IT intră pe piața muncii, un număr important dar care, totuși, nu reușește să acopere cererea”, afirmă Simona Pavelescu, CEO htss.

„Țara noastră continuă să fie o destinație atractivă pentru dezvoltare software și outsourcing. Costurile cu forța de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate și, în același timp, România se bucură de o infrastructură performantă. Astfel, companiile autohtone continuă să atragă chiar și în această perioadă noi clienți și proiecte. Însă, bineînțeles că vorbim de un sistem de piețe interdependente și nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean să-și facă apariția și la nivel regional. Deocamdată însă, nu este cazul ”, adaugă Simona Pavelescu.

Într-o industrie cu o piaţă a muncii atât de competitivă, companiile se văd nevoite să recurgă la tactici inedite pentru a-şi asigura forţa de muncă necesară pentru a scala businessul. Printre măsurile practicate se numără externalizarea activităţilor, colaborarea cu diverse instituţii educaţionale, dezvoltarea de programe speciale pentru îmbunătăţirea retenţiei angajaţilor şi chiar înfiinţarea de academii interne de IT.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *