logo
RNTV Live

Catastrofa în Libia din cauza inundatiilor! Peste 2.300 de decese

650004666ddb8
Constantin Corina

Orasul Derna din Libia aproape a dispărut de pe fața Pământului în urma inundațiilor masive cauzate de furtuna mediteraneană Daniel în zona deșertică.

O furtună puternică a lovit duminică coasta de nord-est a Libiei unde două baraje au cedat în amonte de orașul portuar Derna, provocând inundații devastatoare, care au ucis mii de persoane, potrivit oficialilor locali.

Bilanțul final nu a fost însă anunțat și nici nu pare să fie anunțat în curând insa estimarile arata ca ar fi peste 2.300 de morti si disparitia a 10.000 de persoane.


„Inundațiile sunt cel mai dăunător risc natural în ceea ce privește distrugerea proprietății și pierderile de vieți omenești”, a explicat pentru New York Times Katharine Mach, profesoară de știință și politică de mediu la Universitatea din Miami.

Din cauza schimbărilor climatice, „suntem fără echivoc în circumstanțe în care precipitațiile sunt mai intense”, a declarat Mach.

Săptămâna trecută, inundații extreme similare provocate de aceeași furtună mediteraneană au lovit Grecia și Turcia.

Potrivit Dr. Serge Zaka, doctor în agroclimatologie, aceste eveniment are mai multe cauze, atât climatice, cât și pedologice și politice.

Creșterea temperaturii aerului din cauza schimbărilor climatice determină o creștere a umidității aerului de circa +7% pe grad, în medie. Ca urmare, furtunile devin mai umede, astfel încât în 24 de ore a căzut de aproape 100 de ori mai multă ploaie decât într-o lună întreagă, explică dr. Zaka.

Un videoclip poate fi vizionat aici, din timpul inundatiilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor