Sursă foto: Stirile ProTV

Cătălin Predoiu, susține că aderarea României la spațiul Schengen va consolida acest spațiu și îl va face mai eficient în gestionarea frontierelor și migrației. Schengen reprezintă o zonă de liberă circulație în Europa, unde controalele la frontierele interne au fost eliminate pentru statele membre care fac parte din acest acord. România își dorește de mult timp să adere la spațiul Schengen și consideră că acest pas ar consolida relațiile cu celelalte state membre și ar facilita libera circulație a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene.

Ministrul Predoiu a avertizat că divizarea sau „enclavizarea” statelor în cadrul Uniunii Europene în ceea ce privește problema migrației ar duce la eșec. Aceasta se referă la faptul că o abordare fragmentată și separată a migrației de către statele membre ar submina coeziunea și cooperarea în cadrul UE și ar afecta capacitatea de a gestiona migrația în mod eficient și umanitar.

În schimb, un efort comun și o abordare unitară în ceea ce privește migrația sunt văzute ca fiind mai eficiente în fața provocărilor actuale legate de migrație.

Cătălin Predoiu: „Se vorbeşte foarte mult, în general, de multă vreme, de spaţiul Schengen. Sunt unul dintre cei care optez să vorbesc cât mai puţin despre asta, dar să ne concentrăm cât mai mult în teren pe ceea ce facem. Cu toate acestea, da, şi eu spun, spaţiul Schengen va fi mai puternic şi mai funcţional cu România înăuntru. Şi nu o spun doar eu şi nu o spun superficial, doar din poziţia de om politic pasager aflat la conducerea MAI.

O spun pe baza unor studii, lecturi pe care le-am făcut aprofundat, în ultima perioadă, asupra acestei problematici (…) şi o mai spun din nou, evoc colegii din Consiliul JAI. Nu numai în bilaterale, nu numai în întâlniri oficiale, atât colegii miniştri, cât şi comisarul european, inclusiv în discuţii informale care au loc în marja JAI, sunt unanimi în a susţine această constatare logică – consolidarea spaţiului Schengen presupune România înăuntru.”

Acesta a evidențiat că raniţa română este „bine protejată” şi cifrele pe migraţie au scăzut.

Cătălin Predoiu: „Şi partenerii noştri şi, uneori, şi criticii noştri recunosc că performanţa dumneavoastră a crescut. Critici constructive. Dar toată lumea recunoaşte că cifrele pe migraţie au scăzut, că frontiera este bine protejată şi că faceţi o treabă foarte bună, că sunteţi un corp profesional de elită.

Problema migraţiei este aici pentru multă vreme de aici înainte. Rămâne de văzut dacă noi, statele membre ale Uniunii Europene, vom avea suficientă înţelepciune şi suficientă solidaritate s-o abordăm şi să rezolvăm împreună problema migraţiei. Tratându-ne egal şi respectându-ne şi dându-ne posibilitatea să ne dezvoltăm plenar resursele de rezolvare a problemei migraţiei.

Enclavizarea, separarea ţărilor în Uniunea Europeană în abordarea problemei migraţiei este cea mai sigură cale spre eşec. Şi problema migraţiei oricum nu va pleca de aici.

Deci, concluzia ar fi să continuăm pe acelaşi drum, să ne recunoaştem corect unii altora rezultatele, să nu le instrumentalizăm unii împotriva altora, să nu punem interesul naţional îngust văzut în raport de interesul naţional al altui stat şi să înţelegem că ne vom servi interesele suverane naţionale armonizându-ne şi ajutându-ne reciproc.”

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *