logo
RNTV Live

Cătălin Predoiu, determinat după întrevederea cu Gerhard Karner despre Schengen: ‘Ne vom angaja până la capăt în acest demers’

catalin_predoiu
Theo Tănăsescu

Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne, a declarat că România nu este primul stat care se alătură Spațiului Schengen, începând cu o singură frontieră și ulterior cu altele. El a subliniat că în istoria Schengen nu există niciun exemplu în care un stat să fi fost admiterea cu doar o frontieră și apoi să fi fost exclus din restul frontierelor Spațiului Schengen.

”România nu este primul stat care intră în Schengen etapizat, mai întâi cu o frontieră şi apoi cu altele. Istoria Spaţiului Schengen cuprinde mai multe exemple în care unele state au intrat pe rând cu frontierele. Dacă nu mă înşel, chiar şi Austria e în această situaţie. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră şi să fi rămas fără celelalte frontiere intrat în Spaţiul Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena.

El a precizat că România va face acest drum până la capăt.

“Ca şi celelalte state, vom face acest drum până la capăt. Pentru mine şi colegii mei, marea întrebare anul trecut a fost nu când, ci ce anume trebuie să facem ca să se întâmple. Şi nu intenţionez să schimb această metodă. În loc să ne întrebăm subiectiv când ar putea fi cel mai bun moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem ca să-l obţinem cât mai rapid. Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Dar tratatele sunt clare, decizia este politică. Şi politica este întotdeauna racordată la realitate. Şi realitatea nu este întotdeauna foarte facil de gestionat. Ce este important însă e că ne înţelegem bine şi lucrăm bine cu ministerele noastre şi vrem să lucrăm bine în continuare pe toate temele pe care le avem, şi cu Comisia Europeană, şi cu ceilalţi colegi”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Cătălin Predoiu a avut o întâlnire la Viena cu omologul său austriac Gerhard Karner, despre impactul şi măsurile adoptate pentru “Schengen Air”.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor