logo
RNTV Live

Căsuța Pisicească, unul dintre cele mai cunoscute adăposturi de animale din Iași este investigat de PressOne, acesta cauzând moartea a sute de pisici din cauza condițiilor îngrozitoare

20230701_124313-2048×2048
Constantin Corina

Ancheta este desfășurată de PressOne, iar informațiile devăluite sunt anonime, de la foști voluntari ai adăpostului. Aceștia au adunat fotografii, videouri, mărturii de la persoane care au venit la Căsuță și au vorbit cu medici veterinari care au tratat cazurile

Adina Dumitru și Gianina Asavei au fondat Căsuța Pisicească în 2018, transformând-o într-un loc de adăpost temporar pentru pisici, unde se percepe o taxă lunară sau săptămânală. Într-un timp foarte scurt, acest adăpost a devenit cel mai renumit din județul Iași. Potrivit informațiilor furnizate pe pagina asociației, Căsuța Pisicească găzduiește în prezent aproximativ 100 de pisici, în trecut recunoscând că numărul a fost dublu.

Pisicile nu erau ținute precum în pozele în casă de pe facebook ci într-un garaj cu 3 camere

Mihaela, o voluntară(numele este folosit pentru a-i acoperi identitatea) a început voluntariatul la Căsuța Pisicească când adăpostul funcționa în satul Ciurbești, la 7 km de Iași. Însă, după ceva timp, co-fondatoarea proiectului, Adina Dumitru, se retrage și își încheie colaborarea, ceea ce duce la mutarea pisicilor în Bucium. 

Acolo Mihaela începe să lucreze direct cu Gianina. Până să devină voluntară, știa de adăpostul pentru pisici de la Bucium de pe Facebook, „unde erau postate fotografii cu pisicuțe în casă, în camere, pe canapea, cu locuri pufoase și curate.”  însă când a ajuns ceea ce a văzut a lăsat-o șocată.

„Când am ajuns în 2021 acolo, în Bucium, am rămas puțin șocată. Casa din poze era de fapt casa Gianinei. Acolo se făceau fotografiile, dar pisicile locuiau în altă parte. Ele stăteau de fapt într-un spațiu improvizat atașat de un fost garaj foarte rece și impropriu, cu mucegai, cu igrasie. Bucățica aia de garaj era în trei camere, iar extensia era ceva improvizat, la care a mai fost atașat un țarc, tot așa, improvizat. Tot timpul ploua. Într-o iarnă s-a prăbușit acoperișul”, relatează fosta voluntară.

Condițiile de mizerie au dus la moartea multor pisci

Iulia(numele este folosit pentru a-i acoperi identitatea) este medic veterinar și a tratat de-a lungul timpului mai multe cazuri venite de la Căsuța Pisicească. Ea a declarat pentru PressOne că i-ar fi atras atenția în repetate rânduri Gianinei (proprietara adăpostului) că pisicile sunt ținute în condiții care le pot pune în pericol sănătatea.   

„Anumite pisici se țin, nu suportă să meargă la o litieră mizerabilă și atunci stau și rețin urina. Începe cu o infecție urinară, după care se ridică la rinichi”, explică medicul veterinar. 

„S-au iscat foarte multe epidemii, de tot felul de boli. Inclusiv panleucopenia, care a omorât extrem de mulți puiuți acolo. Panleucopenia se manifestă foarte urât, e efectiv o moarte în chinuri. (…) Există riscuri chiar și pentru pisicile vaccinate. Bineînțeles, nu s-a ținut cont de lucrul ăsta.  E o chestie extrem de șocantă să ai o astfel de boală la tine în adăpost și să moară sub ochii tăi, în curtea ta și tu să aduci în continuare alte animale și să pretinzi că le salvezi.” adaugă Mihaela despre moartea acestora.

Într-un interviu acordat PressOne la data de 21 ianuarie 2024, Gianina Asavei afirmă că în acel moment, în adăpostul lor se găseau “aproximativ o sută de pisici”. Gianina a menționat că își notează informațiile și că pisicile dispun de carnete de sănătate, cu excepția puilor care nu au completată schema de vaccinare pentru a le ține evidenta. Acest lucru, în ciuda faptului că medicii responsabili de vaccinarea animalelor au obligația de a introduce informațiile în carnetele de sănătate.

În finalul interviului, Geanina Asavei spune că „Răul pe care l-a făcut dânsa (Mihaela, nr.) a fost special făcut doar ca să ne denigreze. Nu a spus nicio secundă ce lucruri bune am făcut, doar ce lucruri rele am făcut”, PressOne în ianuarie 2024.

Pentru a afla mai multe informații despre investigare si imagini citiți accesați acest link.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor