Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis marți o notificare cu privire la noi fluctuații și indisponibilitatea intermitentă a Platformei Informatice din asigurările de sănătate (PIAS). Din 8 noiembrie, în urma acestor probleme tehnice, CNAS a comunicat că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se vor acorda offline. Această decizie survine în contextul în care medicii au semnalat în mod repetat disfuncționalități în sistem și au exprimat temeri cu privire la neplata serviciilor prestate, în absența unui anunț oficial din partea CNAS.

CNAS a informat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, furnizorii de servicii medicale și dispozitive medicale trebuie să transmită serviciile acordate în regim offline către PIAS până la sfârșitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare prevăzut în contract. Aceleași dispoziții se aplică și în cazul programelor naționale de sănătate.

Într-un comunicat, CNAS a declarat că, începând cu data de 13 noiembrie 2023, se desfășoară activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților apărute, iar pe durata indisponibilității PIAS, începând cu 8 noiembrie 2023, se aplică dispozițiile legale menționate anterior. Un ordin al președintelui CNAS va stabili procedura de transmitere în PIAS a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate offline în această perioadă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate subliniază că orice întrerupere în funcționarea PIAS trebuie constatată și comunicată prin publicarea unui anunț oficial pe site-ul instituției.

În contextul acestei situații, medicii au manifestat îngrijorări cu privire la validarea și plata serviciilor prestate, iar CNAS reacționează pentru a gestiona eficient această problemă tehnica.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *