Sursă foto: Infofinanciar

Un număr tot mai mare de români aleg să economisească bani pentru perioada pensiei. Anul trecut, peste 80.000 de persoane au început să contribuie la Pilonul III, înregistrând un record în ultimii 15 ani

Numărul românilor care aleg să economisească pentru perioada pensiei a cunoscut o creștere semnificativă, iar Pilonul III, deși facultativ, a înregistrat un boom anul trecut. Peste 83.000 de persoane au început să contribuie, marcând un record în ultimii 15 ani. În total, numărul celor care optează pentru o pensie privată suplimentară, alături de cea oferită de stat, a ajuns la 710.000. Aceștia au acumulat aproape 1 miliard de euro în conturi, cu 250 de milioane de euro mai mult decât suma totală contribuită începând din 2007, anul înființării fondului. Un factor determinant în creșterea acestui fond a fost randamentul de 17% înregistrat doar anul trecut.

Printre cei 700.000 de contribuabili se numără și Cristina, consilier juridic, care contribuie la Pilonul III de 10 ani cu 50 de lei lunar. Motivul acestei alegeri este dat de faptul că pensia oferită de stat i se pare prea mică pentru a-și asigura nevoile.

Estimările indică faptul că începând cu 2035, pensia de la stat va reprezenta 35% din salariul brut, în scădere față de 40%, cât este în prezent. Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat, anticipază un continuu interes public față de pensiile private.

Contribuția lunară la Pilonul III variază în funcție de administratorul ales, pornind de la câteva zeci de lei, fără a depăși 15% din venitul brut. Mulți optează pentru o contribuție anuală de 400 de euro, suma nefiind impozitată. Irina Chițu, expert în educație financiară, subliniază că acest mod de economisire este pe termen lung, având acces restricționat până la vârsta de 60 de ani.

Persoanele cu apetit mai mare pentru risc au și alte opțiuni, cum ar fi investițiile în acțiuni sau fonduri mutuale, cu potențial de randament mai ridicat, dar și cu riscuri mai mari de pierdere.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *