Sursă foto: Stiri din judetul Hunedoara

În acest an, numărul total de decese în România a înregistrat o scădere semnificativă față de anii precedenți, care au fost caracterizați de o supramortalitate semnificativă din cauza pandemiei de Covid-19.

Cu toate acestea, datele recente furnizate de 360medical.ro, bazate pe statistici oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), arată că anumite categorii de afecțiuni continuă să cauzeze un număr semnificativ de decese.

Bolile cardiovasculare au rămas de mult timp principala cauză de mortalitate în România, reprezentând mai mult de 50% din totalul deceselor.

După ce efectele pandemiei de Covid-19 asupra mortalității s-au diminuat, trei categorii de afecțiuni au devenit principalele cauze ale deceselor. Acestea includ cancerul, bolile infecțioase și bolile aparatului genito-urinar.

În primele opt luni ale acestui an, numărul total de decese din România a înregistrat o scădere de 13,9% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 162.444 (de la 188.631).

Bolile aparatului circulator, care includ bolile cardiovasculare, au continuat să fie principala cauză de deces, înregistrând 88.082 de decese, ceea ce reprezintă 54,2% din totalul deceselor.

Cancerul ocupă locul al doilea ca principală cauză de mortalitate în țară, cu 30.687 de decese în perioada ianuarie-august 2023, adică 18,9% din total. Pe locul al treilea se află bolile aparatului respirator, cu 14.624 de decese în aceeași perioadă, reprezentând 9% din total.

Împreună, aceste trei categorii de afecțiuni au generat 82,1% din totalul deceselor înregistrate în România în primele 8 luni ale anului.

Cu toate acestea, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, impactul acestor trei categorii de afecțiuni asupra mortalității generale s-a schimbat semnificativ.

De exemplu, numărul de decese cauzate de cancer a crescut în termeni absoluti, chiar dacă mortalitatea generală a scăzut, determinând o creștere de aproape 3 puncte procentuale în ponderea deceselor cauzate de cancer.

În schimb, bolile aparatului respirator, care au provocat 22.430 de decese în primele 8 luni din 2022 (11,9% din total), au avut un impact în scădere asupra mortalității generale din România.

De asemenea, bolile aparatului circulator au înregistrat o ușoară scădere în ponderea mortalității generale, trecând de la 55,4% în ianuarie-august 2022 la 54,2% în aceeași perioadă din 2023.

Alte categorii de afecțiuni, cum ar fi bolile infecțioase și parazitare, precum și bolile aparatului genito-urinar, au avut un impact crescut asupra mortalității generale în comparație cu anul precedent.

În timpul pandemiei de Covid-19 (2020-2021), bolile aparatului respirator, care includ și Covid-19, au devenit a doua cauză principală de deces în România, reprezentând peste 15% din total. După diminuarea efectelor pandemiei, aceste afecțiuni au revenit la ponderea obișnuită în mortalitatea generală din țară.

În perioada pandemiei, România a înregistrat o supramortalitate semnificativă, în special în anii 2020 și 2021, când numărul deceselor a depășit semnificativ media din anii anteriori pandemiei.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *