logo
RNTV Live

Care sunt documentele necesare pentru a dovedi reședința în străinătate pentru cetățenii români care doresc să voteze la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024

parlamentul serbiei olimpici
Constantin Corina

Ministrul de Externe a emis ordinul pentru documentele necesare pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare, inclusiv procedura de înregistrare online a cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că Ordinul nr. 373/28.02.2024 al ministrului afacerilor externe, publicat în Monitorul Oficial nr. 187/2024, reglementează documentele necesare pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare, precum și modalitatea de exercitare a dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că la alegerile pentru Președintele României și pentru Senat și Camera Deputaților, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota prin corespondență, prin completarea unui formular online pe site-ul Autorității Electorale Permanente (www.votstrainatate.ro) începând cu 1 aprilie 2024. Pentru a se înregistra pentru votul prin corespondență, alegătorii români din străinătate trebuie să încarce o copie scanată sau o fotografie a documentului care confirmă dreptul lor legal de ședere, emis de autoritățile statului în care se află.

De asemenea, la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării doar dacă prezintă un document emis de autoritățile străine care confirmă dreptul lor legal de ședere în țara respectivă.

De asemenea, MAE subliniază că nu există reguli legale pentru votul prin corespondență la alegerile pentru Parlamentul European.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor