Izbucnirea pandemiei de Covid-19 la începutul anului 2020 a exercitat o presiune semnificativă asupra sistemului de sănătate din România, iar reacția autorităților a fost întârziată în gestionarea situației. Un raport elaborat de Curtea de Conturi examinează modul în care Ministerul Sănătății a acționat pe parcursul pandemiei și cantitățile de bani cheltuite pentru achiziționarea de medicamente folosite pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Raportul de audit, intitulat „Performanța privind asigurarea unităților sanitare cu medicamente specifice în tratamentul afecțiunilor asociate Covid-19,” dezvăluie că, la începutul anului 2020, Ministerul Sănătății nu avea în stoc medicamente, echipamente sau materiale sanitare specifice pentru situații speciale, în ciuda faptului că legislația (Legea nr. 95/2006) stipula obligativitatea ministerului de a constitui o Rezervă pentru situații speciale.

Această rezervă trebuia să cuprindă medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive, precum și alte materiale specifice și era menită să asigure intervenții medicale în situații caracterizate de un cumul neobișnuit de cazuri și situații de urgență colectivă cu impact asupra sănătății publice.

Raportul constată că Ministerul Sănătății a reacționat cu întârziere chiar și după debutul pandemiei. Se menționează că deși existau semne ale preocupării Ministerului Sănătății privind crearea unui cadru legislativ specific pentru pandemia Covid-19, anumite planuri de acțiune au fost întreprinse tardiv, afectând accesul pacienților la cele mai potrivite forme de tratament.

Primul set de măsuri pentru pregătirea spitalelor a vizat în principal limitarea internărilor programate, stabilirea unei rețele suport pentru spitalele specializate în boli infecțioase, pregătirea spitalelor pentru a furniza îngrijire critică în cazul extinderii crizei și a depășirii capacității spitalelor de boli infecțioase, precum și implementarea de reglementări referitoare la echipamentele de protecție individuală, asigurarea resurselor umane și măsuri de prevenție legate de Covid-19. De asemenea, centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere față de debutul pandemiei, ceea ce a generat suprasolicitarea unităților spitalicești.

Raportul Curții de Conturi evidențiază, de asemenea, o lipsă de monitorizare din partea Ministerului Sănătății a stocurilor de medicamente utilizate pentru tratamentul Covid-19 în spitale pe parcursul primelor patru valuri ale pandemiei. Acest aspect a afectat achizițiile ulterioare de medicamente specifice și a împiedicat asigurarea unui nivel adecvat pentru fiecare tip de medicament.

După izbucnirea pandemiei, medicamentele și materialele sanitare au fost achiziționate în principal din rezerva Ministerului Sănătății, care a fost suplimentată de către Guvern în acest scop, și din fondul de rezervă al Executivului.

În anul 2021, au fost alocate fonduri în valoare de 1,025 miliarde lei pentru achiziționarea medicamentelor necesare tratării pacienților cu Covid-19, iar au fost încheiate 7 contracte pentru achiziția de remdesivir și 15 contracte pentru achiziția de tocilizumab și anticorpi monoclonali (casirivimab/imdevimab).

Ulterior, în 2022, au fost semnate contracte pentru achiziția de tocilizumab, molnupiravir și anakinra. Toate aceste medicamente achiziționate pentru tratarea Covid-19 în perioada martie 2020 – martie 2022 au costat în total 1,242 miliarde lei (aproximativ 250 milioane euro).

Curtea de Conturi a constatat că există o evidență deficitară a alocărilor de fonduri la nivelul Ministerului Sănătății. Acesta a subliniat că Ministerul nu a menținut o evidență distinctă a fondurilor alocate și utilizate de către unitățile sanitare pentru achiziționarea medicamentelor destinate tratamentului Covid-19 prescris off-label (administra medicamentelor într-o formulare sau doză neaprobate pentru copii). Nu exista nici o fundamentare clară a necesarului de fonduri cu această destinație.

Documentul arată că fundamentarea necesarului de fonduri pentru medicamentele specifice în tratamentul Covid-19 s-a realizat prin intermediul Direcției Generale de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate a Ministerului Sănătății, pe baza estimărilor Comisiei de Boli Infecțioase, care a evaluat necesarul de medicamente.

Comisia de Boli Infecțioase a fundamentat estimările pe baza calculelor privind numărul probabil de persoane infectate într-o anumită perioadă, furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică și Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

Raportul constată, de asemenea, că deși Ministerul Sănătății avea fonduri disponibile în valoare de 22,9 milioane lei la finalul anului 2021, care ar fi putut fi utilizate pentru achiziționarea altor medicamente prevăzute în protocolul de tratament al Covid-19, conducerea ministerului nu a procedat în acest sens.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *