Vestea crizei globale a costului vieții care persistă nu va surprinde pe cei afectați, iar locuitorii marilor orașe resimt cel mai mult impactul. Conform indicelui anual al costului vieții la nivel mondial publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), costul mediu al vieții a înregistrat o creștere de 7,4% în acest an, cu prețurile produselor alimentare în fruntea listei creșterilor, conform raportului citat de CNN.
Deși această cifră este ușor mai mică decât saltul de 8,1% înregistrat în 2022, este semnificativ mai mare decât „tendințele istorice”. Cu toate acestea, există și vești bune, deoarece prețurile la utilități, categoria cu cea mai rapidă creștere în sondajul anterior din 2022, au înregistrat cea mai mică inflație de această dată.
Proiecțiile privind inflația indică o încetinire a ritmului de creștere, datorită rezolvării treptate a problemelor legate de lanțul de aprovizionare, odată cu ridicarea restricțiilor Covid-19 în China la sfârșitul anului 2022. Cu toate acestea, prețurile produselor alimentare continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.
Într-o schimbare notabilă în clasament, orașele rusești Moscova și Sankt-Petersburg au înregistrat scăderi semnificative, coborând cu 105 și, respectiv, 74 de poziții. Această schimbare poate fi atribuită valorii scăzute a rublei ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Beijing și alte orașe chinezești au coborât și ele pe listă, motivată de redresarea lentă post-pandemie și de cererea scăzută a consumatorilor.
Damasc, în Siria, rămâne cel mai ieftin oraș din lume, în timp ce Teheran, în Iran, și Tripoli, în Libia, ocupă pozițiile 172 și, respectiv, 171, în cadrul clasamentului. Costurile pentru utilități, ajutor domestic și tutun sunt cele mai ridicate în orașele din SUA, în timp ce orașele din Europa de Vest sunt printre cele mai scumpe în ceea ce privește recreerea, transportul și bunurile de uz casnic.
Sondajul „2023 Worldwide Cost of Living” a analizat 173 de orașe mari, comparând peste 400 de prețuri individuale pentru 200 de produse și servicii. Este important de menționat că Caracas, din Venezuela, a fost exclus din analiză, având în vedere creșterea prețurilor cu 450% din 2022. Cele mai scumpe 10 orașe din lume în 2023 sunt Zurich și Singapore (la egalitate), New York și Geneva (la egalitate), Hong Kong, Los Angeles, Paris, Tel Aviv și Copenhaga (la egalitate), și San Francisco.