De trei ani încoace, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a derulat campania „Asumă-ți să fii sănătos!” prin care oferă consultații medicale gratuite românilor aflați în vacanță pe litoralul Mării Negre.

În cadrul acestei campanii, 36 de medici rezidenți și specialiști din domeniul dermatologiei, endocrinologiei și pediatriei s-au implicat în voluntariat și au oferit peste 330 de ore de consultații medicale în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) își depășește rolul educativ, angajându-se într-o acțiune socială semnificativă prin cea de-a treia ediție a campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!” – Litoral 2023.

Profesorul universitar dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD București, a subliniat că promovarea sănătății este esențială și că universitatea încearcă să încurajeze populația să participe la screening-urile medicale organizate la medicii de familie și să efectueze controale medicale periodice. Profesorul Jinga a adăugat că rolul universității în această campanie este să conștientizeze importanța monitorizării stării de sănătate și să încurajeze oamenii să urmeze sfaturile medicale.

Cu toate acestea, românii nu sunt obișnuiți să acorde prioritate prevenției. În conformitate cu un studiu european, rata mortalității evitabile prin prevenție și rata mortalității cauzate de afecțiuni tratabile situează România în top trei. Experții din domeniul sănătății afirmă că este necesară o îmbunătățire a promovării prevenției, îngrijirii personale și unui stil de viață sănătos.

În cadrul acestei campanii, dermatologii au efectuat dematoscopii și au examinat leziunile posibile, inclusiv cazurile de melanoame sau alte tipuri de tumori cutanate. Endocrinologii au evaluat sindromul metabolic prin măsurarea glicemiei și a greutății corporale, identificând frecvența ridicată a obezității. La copii, s-a analizat modul în care aceștia sunt hrăniți, identificându-se deficiențe în oligoelemente și vitamina D.

Rezultatele examinărilor medicale au fost surprinzătoare pentru mulți turiști aparent sănătoși aflați în vacanță. Medicii au identificat cazuri de hipertensiune arterială și diabet zaharat nediagnosticate anterior. De asemenea, au fost depistate suspiciuni de diferite tipuri de tumori cutanate. Aproximativ 70% dintre turiști prezentau greutate corporală peste cea normală. Numeroși turiști prezentau tensiune arterială crescută, iar alții prezentau risc crescut de fractură osteoporotică și diverse afecțiuni tiroidiene.

În ceea ce privește copiii, evaluările au relevat că 12% aveau grad ridicat de obezitate, 4% erau supraponderali, iar 8% subponderali. Medicii au subliniat importanța nutriției în primii ani de viață și necesitatea unei alimentații echilibrate în funcție de vârsta copiilor.

Campania a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru turiști de a beneficia de consultații medicale gratuite și pentru a afla informații importante despre starea lor de sănătate. Medicii implicați speră să crească numărul de consultații în anii următori și să continue să încurajeze prevenția și îngrijirea personală.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *