Anxietatea începe să se respânească din ce în ce mai repede acum cu dezvoltarea continuă a lumii în care trăim. Cauzele fiind atât presiunea socială pe care mulți o simt cât și experiențele unice ale fiecăruia ce ne trezesc această tulburare interioară. Totuși, există trei tipuri principale de anxietate, precizate de Psychologytoday, care provin din surse diferite, iar dacă le cunostem ne putem ajuta într-un mod mai sănătos.

Catastrofizarea viitoare – Anticiparea negativă


Această anxietate implică fixarea pe o poveste catastrofală a unui rezultat viitor în absența dovezilor sau a faptelor care susțin acea poveste.

Asta înseamnă că te raportezi la acea poveste ca și cum ar fi sigur sau probabil să se întâmple. Catastrofizarea viitoare aproape întotdeauna începe cu cuvintele „ce-ar fi dacă” și tot ceea ce urmează este o poveste pe care mintea ta a creat-o. Problema de bază în catastrofizarea viitoare este disconfortul cauzat de incertitudine.

Mintea va inventa o poveste care să creeze iluzia certitudinii și să-i dea o problemă de rezolvat fiind atât de focusată pe acest posibil viitor.

  • Soluția pentru catastrofizarea viitoare este să fii prezent în acest moment, să faci diferența între faptele pe care le cunoști și povestea pe care o inventezi și să-ți concentrezi atenția pe „ce este” mai degrabă decât pe „ce-ar fi dacă”.

Probleme de control


În toate situațiile, vor exista evenimente care sunt în controlul tău și care nu sunt în controlul tău.

  • Exemple de ceea ce este în controlul tău sunt ceea ce gândești și cum alegi să acționezi/reacționezi.
  • Exemple de ceea ce nu este în controlul tău sunt ceea ce alții gândesc, simt sau cum acționează/reacționează.

Ori de câte ori energia voastră – emoțională sau fizică – se ocupă în exces de ceea ce nu este în controlul dumneavoastră și subsolicita ceea ce este, vă veți simți lipsit de putere, victimizat și anxios. Acceptarea a ceea ce nu poți controla și plasarea atenției și energiei pe lucrurile pe care le poți, te face să te simți împuternicit și rezistent.

Anxietatea care decurge din control este, de asemenea, înrădăcinată în credințele care stau la baza că „Nu sunt bine” sau „Lucrurile nu vor fi în regulă”. Când acestea sunt convingerile tale, vei căuta să creezi un sentiment de securitate prin una dintre cele două căi. Puteți căuta să vă controlați mediul pe baza convingerii că dacă știți la ce să vă așteptați sau dacă lucrurile se întâmplă așa cum doriți sau credeți că ar trebui, atunci veți fi bine.

Multe persoane aleg să se gândească la tot ce poate merge prost și să faca un plan pentru fiecare rezultat negativ posibil. Convingerea de bază este că, având un plan pentru tot ce poate merge prost stii că vei fi bine.

  • Soluția pentru control este să cultivi un sentiment intern de încredere că tu ești motivul pentru care vei fi bine. Ai încredere că deții toate resursele interne și externe de care ai nevoie pentru a gestiona orice problemă pe care o întâlniți.

Credințe distorsionate


O credință distorsionată este o credință negativă despre tine care nu este adevărată, dar pe care o crezi că este adevărată.

  • Exemplele pot include: nu sunt iubit, sunt un eșec, actionez gresit sau sunt stângaci și voi fi judecat.

Când credeți că este adevărat ceva care este de fapt fals, va afecta felul în care vă simțiți și modul în care acționați/reacționați.

Înțelegerea credinței tale distorsionate de bază și a comportamentelor în care te implici din cauza acestei convingeri este primul pas în depășirea anxietății care decurge din credințele distorsionate.

  • Identificarea unei credințe corecte și exacte, care este 100% credibilă și 100% adevărată, și apoi practicarea unor comportamente care se aliniază cu această credință, este soluția pentru această anxietate.

Dacă te identifici cu o situatie din cele de mai sus, nu uita că prin solutiile explicate si efortul de a înțelege tipul de anxietate pe care îl simți în orice moment te va ajuta în călătoria ta pentru a te elibera de frica și stresul tău.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *