Circa 7% dintre bărbați sunt afectați de infertilitate, iar în cuplurile heterosexuale, 50% dintre problemele de fertilitate au la bază factori masculini. Aproximativ jumătate din cazurile de infertilitate masculină rămân inexplicabile. Recent, o echipă de cercetători din Germania a identificat o genă care blochează maturizarea spermatozoizilor la șoareci atunci când aceasta suferă mutații.

Spermatozoizii maturi au o structură specifică, caracterizată de un cap, o parte mediană și o coadă lungă pentru deplasare. Echipa de la Spitalul Universitar din Bonn și Unitatea de Cercetare Transdisciplinară „Life & Health” au descoperit că pierderea proteinei structurale ACTL7B blochează spermatogeneza la șoarecii de sex masculin, determinând celulele să nu-și dezvolte forma caracteristică și să rămână într-o formă mai rotundă, ceea ce duce la infertilitatea acestor animale.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Development vineri.

Spermatozoizii sunt produși în cantități mari în testicule în timpul procesului numit spermatogeneză, în care celulele germinale rotunde se dezvoltă în spermatozoizi cu forma lor alungită specifică. Această schimbare semnificativă de formă necesită reorganizarea proteinelor structurale specializate. ACTL7B este una dintre aceste proteine structurale și se produce exclusiv în timpul maturizării spermatozoizilor masculi la oameni și șoareci.

Cercetătorii au creat un model de șoarece cu o mutație în gena Actl7b folosind tehnologia de editare genetică, rezultând o pierdere completă a funcției ACTL7B. Acest lucru a condus la blocarea dezvoltării spermatozoizilor, iar celulele rămân adesea într-o formă rotunjită, incapabile să dezvolte forma tipică a spermatozoizilor și multe dintre ele mor.

Cercetătorii au descoperit că ACTL7B este necesară pentru reorganizarea citoscheletului spermatidelor și au identificat doi parteneri de interacțiune ai ACTL7B, DYNLL1 și DYNLL2. Acești doi parteneri au un rol important în localizarea corectă a ACTL7B în spermatozoizi. Prin intermediul acestui mecanism, mutațiile din gena Actl7b pot duce la infertilitate masculină. De asemenea, cercetările au arătat că nivelurile proteinei ACTL7B sunt reduse la anumiți pacienți cu probleme de fertilitate.

Astfel, această descoperire sugerează că mutațiile genei Actl7b pot reprezenta o cauză a infertilității masculine.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *