logo
RNTV Live

Care este numărul zilelor libere pentru angajații din România în timpul mini-vacanței de 1 Mai și Paște?

joburi-dreamstime
Constantin Corina


În 2024, cu ocazia zilei de 1 Mai și a sărbătorilor Pascale, angajații din România vor beneficia de o minivacanță de patru sau șase zile, în funcție de modul în care sunt stabilite aceste sărbători

În prima jumătate a lunii mai, atât angajații de la stat, cât și cei din sectorul privat din România vor beneficia de o minivacanță de patru sau șase zile, datorită sărbătoririi zilei de 1 Mai și a Paștelui.

Ziua de 1 Mai (Ziua Muncii) va cădea într-o zi de miercuri și va fi zi liberă legală. În plus, bugetarii vor avea și ziua de 2 Mai liberă pentru a face punte între 1 Mai și 3 Mai. De asemenea, ziua de 3 Mai va fi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, iar 5 Mai, care este Paștele Ortodox, fiind duminică, va fi și ea liberă. 6 Mai, ca a doua zi de Paște, va fi de asemenea considerată zi liberă.

Cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 Mai, 16 August și 27 Decembrie 2024 libere, pentru a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. Angajatorii care au salariați care lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le ofere acestora compensații.

În cazul în care angajații nu primesc zile libere legale, conform legislației în vigoare, au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă această compensare nu este posibilă, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu recompensează munca în acele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor