Sursa: lumeasatului.ro

Libertatea a mers pe câmp și a discutat cu mai mulți cultivatori din Vrancea, județul cu mari probleme, simptomatice pentru ceea ce poate afecta o parte însemnată a agriculturii noastre.

O hartă a secetei în Europa, în care zonele de alertă severă erau marcate cu roșu, realizată de Cpernicus.

Sursa: agrointeligenta.ro

Încă din sudul județului, unde drumul care face dreapta din Râmnic intră în primele sate vrâncene, multe parcele dau semne de sete. Doar rapița se ține tare și înviorează cadrul. Un galben care pălește când mașina depășește hectare cu pământ, o humă palidă și gălbuie la culoare. Cât vezi cu ochii, solul poartă un icter, o boală pe care agricultorul Teofil Dascălu, pe care-l găsim la Tătăranu, în fosta fabrică de zahăr, o numește „o secetă șocantă”. 

„E vorba de soil water index. Măsoară umiditatea solului pe o adâncime de 100 de centimetri. Din satelit. Sigur, pixelul este de 10 kilometri pătrați, rezoluția măsurătorii nu e foarte bună. Dar, ca fermier, poți să prevezi anumite aspecte. Harta trebuie să fie la îndemâna tuturor agricultorilor. E secetă. Nu pun porumb. Pun rapiță sau grâu, dacă n-am irigații”, adaugă fermierul.

Dascălu face parte din generația tânără de agricultori ai României, fiind prezentat în presa de specialitate drept „fermierul care a redus costurile cu ajutorul digitalizării”.  Însă lipsa de apă bate tehnologia. Nu poți doar prin post industrialism să rezolvi probleme străvechi, seceta începută anul trecut l-a lăsat fără replică. „Ar trebui precipitații duble, triple să compenseze deficitul de anul trecut”, crede Dascălu.

Pentru a citi si declarațiile celorlalti fermieri vizitați libertatea.ro.

Sursa: libertatea.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *