Un studiu extins pe aproape un milion de indivizi confirmă o legătură semnificativă și clară între expunerea la radiații provenite de la tomografiile computerizate (CT) la copii și tineri și creșterea riscului de cancer sanguin. Aceasta este principala concluzie a analizelor realizate de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) în cadrul studiului EPI-CT, finanțat din surse europene.
Conform noilor cercetări, o singură scanare CT crește riscul de cancer sanguin la copii cu aproximativ 16%. Experții susțin că această vulnerabilitate se datorează faptului că cei mici sunt mai susceptibili la efectele nocive ale radiațiilor și pot primi doze mai mari dacă scanarea nu este adaptată la dimensiunile lor reduse. Un studiu semnificativ la nivel internațional a evidențiat o asociere semnificativă între scanările CT și un risc crescut de cancer sanguin la tineri.
Analiza datelor colectate de la aproape 1 milion de persoane sub vârsta de 22 de ani, care au fost supuse unei scanări CT cel puțin o dată, a identificat o conexiune clară și puternică între expunerea la radiații din scanări și apariția cancerului sanguin, conform rezultatelor recent publicate în revista Nature Medicine.
Dozele de radiații de 100 de miligrame acumulate în măduva osoasă triplează riscul de dezvoltare a unui cancer sanguin, au descoperit cercetătorii. Ponderând acest aspect, un singur CT, care implică o doză medie de 8 miligrame, pare să crească riscul de cancer sanguin la copii cu aproximativ 16%, a concluzionat echipa de cercetare.
„Privind riscul absolut, asta înseamnă că, din 10.000 de copii care se supun unei scanări CT, ne putem aștepta să observăm aproximativ 1-2 cazuri de cancer în următorii 12 ani după examinare”, a declarat Magda Bosch de Basea, cercetătoare principală în cadrul Institutului pentru Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona, Spania.
Pentru această analiză, cercetători din nouă țări europene – Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie – au unit forțele pentru a evalua riscurile implicate de scanările CT la copii.
Utilizarea largă a scanărilor CT în ultimele decenii a ridicat îngrijorări legate de posibilele riscuri de cancer asociate expunerii la radiații, în special în cazul pacienților tineri, au subliniat cercetătorii într-un comunicat.
În Statele Unite, între 5 și 9 milioane de scanări CT sunt efectuate anual la copii, conform Institutului Național de Cancer. În Europa, peste 1 milion de copii sunt supuși scanărilor CT în fiecare an, au explicat cercetătorii într-un comunicat de presă al ISGlobal.
„Deși scanările CT reprezintă aproximativ 12% din totalul procedurilor radiologice de diagnosticare în marile spitale din Statele Unite, acestea contribuie la aproximativ 49% din expunerea totală la radiații a populației americane din toate examinările medicale cu raze X”, menționează Institutul Național de Cancer de pe site-ul său, subliniind că scanarea CT este cea mai mare sursă de expunere la radiații medicale în rândul populației din SUA.
Copiii sunt mult mai sensibili la radiații decât adulții, fiind mai predispuși la a dezvolta efectele dăunătoare ale radiațiilor în urma unei scanări efectuate la o vârstă fragedă și pot primi o doză de radiații mai mare decât este necesar dacă setările CT nu sunt ajustate pentru dimensiunile lor mai mici.
Expunerea la radiațiile asociate scanărilor CT este considerată redusă, dar totuși mai mare decât în cazul altor proceduri de diagnosticare, afirmă Elisabeth Cardis, conducătoarea Grupului de Radiații din cadrul ISGlobal.
Conform cercetătoarei, realizarea acestui studiu amplu la nivel internațional a necesitat extragerea datelor din dosarele de radiologie ale a 276 de spitale și conectarea acestora la registrele populare din cele nouă țări. „Totodată, s-a păstrat confidențialitatea datelor individuale”, a adăugat ea.
Cercetătorii au monitorizat starea de sănătate a participanților timp de aproape opt ani, în medie, și au reușit să urmărească incidența cancerului la unii dintre aceștia timp de peste 20 de ani de la prima scanare CT.
Deși dozele de radiații provenite de la scanările CT au scăzut semnificativ în ultimii ani, cercetătorii au subliniat necesitatea revizuirii recomandărilor de utilizare a acestora la pacienții tineri.
„Procedura trebuie să fie justificată corespunzător – luând în considerare alternativele posibile – și optimizată pentru a asigura menținerea dozelor la un nivel cât mai scăzut posibil, conservând totodată o calitate bună a imaginii pentru diagnostic”, a subliniat Cardis.
Experții recomandă părinților să discute cu medicii despre necesitatea unei scanări CT pentru copiii lor înainte de a permite efectuarea procedurii.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.