Anual, în România, se nasc peste 1.000 de copii cu malformații cardiace. Statisticile europene arată că incidența malformațiilor cardiace congenitale se situează între 6 și 8 cazuri la 1.000 de nou-născuți vii în țara noastră.
Potrivit estimărilor la nivel global, până la 14.000 de copii vor necesita spitalizare anual din cauza insuficienței cardiace, conform declarațiilor conf. univ. dr. Amalia Făgărăşan de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Malformațiile cardiace congenitale (MCC) reprezintă cele mai comune afecțiuni cardiace la copii, conform Organizației Mondiale a Sănătății, care a certificat această realitate. Incidența MCC este de aproximativ 8 cazuri la 1.000 de nou-născuți vii și sunt responsabile de 3-5% din decesele survenite în prima săptămână de viață și 33% din decesele înregistrate în primele 30 de zile, cunoscută ca perioada neonatală.
Rețeaua europeană de registre populaționale pentru supravegherea epidemiologică a anomaliilor congenitale (EUROCAT) arată că în România, incidența malformațiilor cardiace este situată între 6 și 8 cazuri la 1.000 de nou-născuți vii.
Medicii atrag atenția asupra importanței monitorizării stării nou-născuților și subliniază că părinții ar trebui să fie atenți la semne precum oboseala în timpul alăptării, respirația accelerată (tahipnee) sau discolorarea anormală a pielii sau a mucoaselor.
Dr. Amalia Făgărăşan a subliniat că vizitele regulate la medicul de familie pot ajuta la detectarea precoce a problemelor cardiace care nu au fost diagnosticate imediat după naștere. După externarea din maternitate, un nou-născut va fi examinat de medicul de familie, care, dacă observă modificări în starea copilului sau detectează sufluri cardiace sau aritmii, va recomanda consultarea unui specialist cardiolog pediatru.
Medicii recomandă, de asemenea, efectuarea unui control medical înainte de înscrierea copilului la activități sportive intense sau în cazul existenței unui istoric familial de malformații cardiace congenitale sau de decese subite la o vârstă tânără.
Aceste informații au fost prezentate în cadrul Conferinței Internaționale de Cardiologie Pediatrică, desfășurată între 12 și 14 octombrie la Târgu Mureș.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.