Sursa: etuttor.com

Adeseori, auzim mai mult atac de panică iar când dăm și de atacul de anxietate tindem să credem că acestea sunt la fel însă există o diferență foarte mare.

Un atac de anxietate tinde să apară ca răspuns la anumiți factori de stres și se poate dezvolta treptat, în timp ce atacurile de panică pot apărea în mod neașteptat și brusc. Ambele pot indica o stare de sănătate subiacentă, conform Healthline.

ATACUL DE ANXIETATE

„Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a 5-a” (DSM-5) nu menționează atacurile de anxietate, dar definește anxietatea ca o caracteristică a unui număr de tulburări psihiatrice comune.

Aceasta include următoarele condiții:

  • tulburare de anxietate generalizată
  • tulburare de panica
  • tulburare de anxietate
  • de separare agorafobie fără antecedente
  • de tulburare de panică
  • stres post traumatic
  • tulburare de anxietate sociala
  • tulburare obsesiv-compulsive
  • fobie specifică

Anxietatea este de obicei legată de anticiparea unei situații, experiențe sau evenimente stresante. Poate apărea treptat.

Simptomele anxietății includ:

  • îngrijorare
  • suferință
  • frică

Lipsa recunoașterii diagnostice a atacurilor de anxietate înseamnă că semnele și simptomele sunt deschise interpretării. Adică, o persoană poate descrie că a avut un „atac de anxietate” și poate avea simptome pe care o altă persoană nu le-a experimentat niciodată, deși indică faptul că și ea a avut un „atac de anxietate”.

ATACUL DE PANICA

Atacurile de panică apar brusc și implică o frică intensă și adesea copleșitoare. Sunt însoțiți de simptome fizice foarte provocatoare, cum ar fi bătăile accelerate ale inimii, dificultăți de respirație sau greață.

DSM-5 recunoaște atacurile de panică și le clasifică drept neașteptate sau așteptate. Atacurile de panică neașteptate apar fără o cauză evidentă. Atacurile de panică așteptate sunt provocate de factori de stres externi, cum ar fi fobiile.

  • Atacurile de panică se pot întâmpla oricui, dar a avea mai mult de unul poate fi un semn de tulburare de panică, o afecțiune de sănătate mintală caracterizată prin atacuri de panică bruște și repetate.
Cum să faceți diferența:

Cauza: anxietatea este de obicei legată de ceva care este perceput ca stresant sau amenințător. Atacurile de panică nu sunt întotdeauna provocate de factorii de stres. Cel mai adesea, acestea apar din senin.

Nivelul de suferință: anxietatea poate fi ușoară, moderată sau severă. De exemplu, anxietatea se poate întâmpla în spatele minții tale în timp ce îți desfășori activitățile de zi cu zi. Atacurile de panică, pe de altă parte, implică în cea mai mare parte simptome severe, perturbatoare.

Luptă sau fugi: în timpul unui atac de panică, răspunsul autonom de luptă sau fugi a corpului preia controlul. Simptomele fizice sunt adesea mai intense decât simptomele de anxietate.

Viteza de debut: în timp ce anxietatea se poate dezvolta treptat, atacurile de panică apar de obicei brusc.

Efect: Atacurile de panică declanșează de obicei griji sau temeri legate de un alt atac. Acest lucru poate avea un efect asupra comportamentului tău, determinându-te să eviți locurile sau situațiile în care crezi că ai putea fi expus riscului unui atac de panică.

Sursa: healthline.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *