Frumusețea limbilor: Preferințele auditive și factorii subiectivi de care nu știam
Cercetătorii au căutat de-a lungul timpului răspunsul la întrebarea care se referă la cea mai frumoasă limbă din lume. Cel mai recent sondaj a demonstrat din nou că preferințele noastre auditive nu coincid întotdeauna cu percepțiile lingviștilor cu privire la frumusețea unei limbi. Cu toate acestea, pe ce criterii ar trebui să ne bazăm pentru a formula o astfel de opinie?
Franceza, cu tonalitățile sale moi și melodiile romantice, sau limba italiană, cu energia sa captivantă, ne încântă auzul, în timp ce germana este adesea percepută ca fiind mai aspră, dură și directă. Acest lucru nu este întâmplător, deoarece limbile, prin natura lor, pot influența emoțiile noastre.
Care este cea mai frumoasa limba?
Întrebarea despre cea mai frumoasă limbă rămâne subiect de dezbatere, iar cercetătorii au căutat răspunsuri într-un studiu recent. Aceștia au analizat 228 de limbi din 43 de familii lingvistice și au folosit un eșantion de 2125 de înregistrări sonore. Sunetul a fost apoi redat la 820 de vorbitori nativi de engleză, chineză și semitică, care au fost rugați să exprime gradul de plăcere pe care l-au simțit ascultând aceste limbi.
Studiul a arătat că nu există un consens clar cu privire la care limbă sună mai frumos în diferite culturi. Vorbitorii de chineză au considerat că mandarina, engleza și japoneza sunt cele mai atrăgătoare limbi, în timp ce vorbitorii de limbi semitice au preferat spaniola, engleza, italiana și arabă.
Cu toate acestea, au existat câteva aspecte asupra cărora respondenții au fost în general de acord. Majoritatea oamenilor, indiferent de cultura sau limba lor maternă, au evaluat limba cecenă cu puține puncte în ceea ce privește plăcerea auditivă. În contrast, Tok Pisin, o limbă creolă bazată pe engleză vorbită în Papua Noua Guinee, a obținut un scor surprinzător de înalt.
Pe parcursul studiului, s-a constatat că în afara sunetului în sine, și intonația și modul în care erau vorbite limbile aveau un rol semnificativ în preferințele exprimate de respondenți. Rezultatele au arătat că oamenii au preferat vocile feminine mai blânde în detrimentul celor masculine mai aspre, indiferent de limba în cauză.
Ritmul cardiac a dezvăluit limba considerată atrăgătoare
În ceea ce privește frumusețea unei limbi străine, sunetul acesteia nu este singurul factor important. Alți factori subiectivi, cum ar fi simpatia față de vorbitorii nativi ai acelei limbi și impactul acesteia asupra identității, tradițiilor și stilului de viață, joacă un rol esențial. De asemenea, ușurința cu care se poate învăța o limbă poate contribui la percepția sa de frumoasă.
Un sondaj a încercat să afle cum anumite limbi influențează ritmul cardiac al participanților, ca o măsură a atracției pe care o provoacă. În timpul studiului, frecvența cardiacă medie în repaus a participanților a fost de 65 de bătăi pe minut.
Rezultatele au arătat că, din punct de vedere cardiac, italiana a fost considerata cea mai captivanta, determinând o creștere de 23% a ritmului cardiac față de starea de repaus. A fost urmat de portugheză cu o creștere de 20%, apoi de franceză și greacă. Pe de altă parte, olandeza a fost percepută ca fiind mai puțin captivantă, crescând ritmul cardiac cu doar 12%. Germana și japoneza au determinat o creștere de 15%, iar chineza și poloneza de 17%.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.