Anumite tipuri de sare conțin un aditiv care are efecte nocive asupra organismului uman. Mai exact, este vorba despre ferocianura de potasiu (E536), un aditiv alimentar cu rol de agent antiaglomerant, ce se utilează în sare și substituenții acesteia, dar și în condimente.

Ferocianura de potasiu (E536) este un aditiv periculos, a cărui utilizare în industria alimentară este interzisă pe teritoriul mai multor țări.

În țara noastră, este adesea adăugat la sarea de masă obișnuită ca o componentă anti-aglomerare care împiedică formarea de bulgări.

Pulberea cristalină galbenă este obținută prin sinteza chimică în procesul de purificare a gazelor la instalațiile de gaz. Din denumire devine clar că substanța include compuși de cianură. În funcție de metoda de producție, E536 deja toxic poate forma cianuri suplimentare, până la acidul cianhidric.

În Federația Rusă, este permisă utilizarea unui aditiv, dar cantitatea sa în produsul finit este reglementată. Pentru sarea de masă, se acceptă doze de până la 20 miligrame de ferocianură de potasiu pe kilogram de sare. Cu toate acestea, chiar și în astfel de doze, E536 poate provoca leziuni ireparabile organismului.

Probleme care pot fi cauzate de ferocianura de potasiu:

  • boli gastro-intestinale;
  • boli ale ficatului și ale vezicii biliare;
  • probleme de piele (inflamație purulentă, acnee, acnee, dermatită);
  • tulburări ale sistemului nervos;
  • boli ale sistemului limfatic;
  • intoxicație gravă a întregului organism.

Acest aditiv este interzis în alimentele destinate nou-născuților și copiilor mici.

În acelaşi timp, legislaţia UE (adoptată şi de România) stabileşte că doza zilnică admisibilă (DZA) nu trebuie să fie mai mare de 0,025 miligrame pe kilogram corp.

Doza letală (LD50) calculată în laborator în urma experienţelor pe şoareci (şi înscrisă pe ambalajul produsului) este de 6,4g /kg. În echivalent, se poate deduce că o persoană cu greutatea de 70 de kilograme ar trebui să 44,8 grame de ferocianură de potasiu în stare pură pentru probabilitatea de deces să fie de 50%.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *