Într-un articol recent publicat în Foreign Affairs [https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/vladimir-putin-age-chaos], Tatiana Stanovaya, o membră influentă a Centrului Carnegie pentru Rusia și Eurasia, a analizat presiunile tot mai intense care exercită o influență asupra regimului condus de Vladimir Putin – mai ales revolta efemeră condusă de Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner. Potrivit ei, această rebeliune a fost rezultatul inacțiunii lui Putin, iar ulterioara clemență acordată lui Prigojin a diminuat imaginea de putere a președintelui rus.

Totuși, există posibilitatea ca miercuri Putin să fi obținut în sfârșit răzbunarea dorită: Prigojin este înregistrat ca una dintre victimele prăbușirii unui avion privat în apropierea Moscovei. În aceeași zi, editorul executiv Stuart Reid a discutat cu Stanovaya, iar dialogul lor a fost editat pentru a deveni mai clar și mai concis, potrivit relatărilor din Foreign Affairs, citate de Rador.

Pe baza a ceea ce știm, cât de probabil e ca prăbușirea să fi fost deliberată?

Există motive fundamentate pentru a considera că Putin ar putea avea interes într-o astfel de prăbușire. Cu toate acestea, chiar dacă incidentul ar fi cu adevărat un accident, elitele și demnitarii din Rusia vor interpreta probabil acest eveniment ca un act de represalii. Kremlinul și Putin în mod personal par a avea un interes în menținerea acestor suspiciuni. Prin calificarea lui Prigojin drept „trădător”, Putin a generat, cu siguranță, șoc printre politicienii conservatori din Rusia, în special din cauza atitudinii sale blânde după rebeliune. Prigojin a putut să se deplaseze nestingherit între Belarus și Rusia, fiind primit chiar la Kremlin de către Putin. Acesta i-a permis să își continue viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cei care au fost surprinși de această atitudine ar putea spune acum: „Acum înțelegem raționamentul lui Putin”. Acțiunile lui Putin nu mai par a fi slăbiciuni; dimpotrivă, el pare să-și reafirme controlul.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *