Sursă foto: Digi24

Un nou studiu a atras atenția asupra riscului crescut de infarct miocardic fatal în contextul valurilor de căldură și a poluării aerului. Datele analizate dintr-o provincie chineză timp de cinci ani au arătat o corelație semnificativă între decesele cauzate de infarct și zilele cu temperaturi extreme, frig extrem sau niveluri ridicate de poluare în aer.

Specialiștii sugerează că aceste date pot fi utile în consilierea cetățenilor din Europa, care se confruntă în prezent cu unul dintre cele mai severe și mai prelungite valuri de căldură din istoria continentului.

Studiul a evidențiat că riscul de infarct miocardic mortal se intensifică cu cât durează mai mult evenimentele meteorologice extreme. Îngrijorător este faptul că, în timpul perioadelor extrem de călduroase, femeile și adulții în vârstă au prezentat un risc mai mare de deces cauzat de infarct în comparație cu bărbații și persoanele mai tinere.

Oamenii de știință chinezi care au realizat acest studiu speră să utilizeze aceste constatări pentru a preveni decesele viitoare cauzate de infarct miocardic. Ei recomandă persoanelor cu risc ridicat să evite expunerea la aerul poluat în timpul valurilor de căldură și să încerce să rămână în interior.

Datele obținute în acest studiu au fost publicate în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii și au fost bazate pe analiza a peste 200.000 de decese cauzate de infarct miocardic într-o provincie din estul Chinei, care prezintă o varietate largă de temperaturi și niveluri de poluare.

În mare parte, decesele au survenit în rândul adulților în vârstă, cu o vârstă medie de 77,6 ani, și nu s-au evidențiat diferențe semnificative între sexele persoanelor decedate. Studiul a avut în vedere și expunerea la particule fine din aer prin măsurători realizate în fiecare zi în care au avut loc decesele, precum și în ziua precedentă.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *