Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează campania „Pune întrebarea potrivită!” cu scopul de a schimba percepțiile și atitudinile legate de cancerul pulmonar. Această inițiativă se concentrează pe eliminarea stigmatizării și învinovățirii pacienților și promovează în schimb o abordare empatică și informată.

Atunci când cineva primește diagnosticul de cancer pulmonar, întrebarea frecventă este: „Ai fumat?”. Răspunsul la această întrebare poate influența nivelul de compasiune acordat pacientului. Această întrebare se bazează pe mitul că cancerul pulmonar este exclusiv o „boală a fumătorilor”, ceea ce este incorect. Orice persoană cu plămâni poate dezvolta cancer pulmonar.

Stigmatizarea presupune ideea că unele persoane merită să se îmbolnăvească, ceea ce este greșit, deoarece fiecare pacient merită aceeași compasiune și îngrijire, indiferent de trecutul său.

Pacienții cu cancer pulmonar nu ar trebui să fie discriminați. Întrebarea potrivită nu ar trebui să se axeze pe trecutul de fumător al pacienților. Fiecare pacient merită să beneficieze de aceeași compasiune și sprijin, indiferent de istoricul său personal.

Campania „Pune întrebarea potrivită” își propune să schimbe perspectiva întrebării de la „Ai fumat?” la „Cum te pot ajuta?”

Principalele obiective ale campaniei includ:

  1. Reducerea stigmatizării: Educația publicului cu privire la complexitatea cancerului pulmonar, promovarea empatiei și sprijinului pentru pacienți.
  2. Creșterea conștientizării: Sublinierea faptului că cancerul pulmonar poate afecta pe oricine, indiferent de trecutul lor legat de fumat.
  3. Promovarea diagnosticării timpurii: Encurajarea pacienților să consulte un medic la primele semne de îngrijorare și să efectueze controale regulate pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.
  4. Schimbarea întrebării: Focusul campaniei este orientat către modul în care putem ajuta, sprijini și încuraja pacienții, nu către trecutul lor de fumători.

„Ne dorim ca pacienții cu cancer pulmonar să fie diagnosticați în 45 de zile, nu în 3-6 luni, să nu mai fie învinovățiți că au fumat și să fie tratați în cele mai bune condiții și cu cele mai bune tratamente. Decalajul dintre România și Europa civilizată în ceea ce privește accesul la cele mai noi tratamente și la cele mai noi investigații este de 5-6 ani.

În continuare vom face presiune constructivă asupra autorităților pentru a elimina această discrepanță dintre noi și restul pacienților europeni și a avea egalitate de șanse cu aceștia.”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

Pentru a obține mai multe detalii despre această inițiativă și modul în care puteți contribui, accesați site-ul „Pune întrebarea potrivită”.

În România, cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer, cu 12.122 de cazuri anuale și ocupă primul loc în topul deceselor cauzate de cancer, cu 10.779 decese anuale. Cancerul pulmonar generează o povară semnificativă în ceea ce privește anii de viață pierduți prin decese premature, cu trei ori mai mult decât cancerul de sân, iar 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile.

Campania „Pune întrebarea potrivită” este realizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și beneficiază de sprijinul AstraZeneca, Pfizer, Roche și Bristol Myers Squibb.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *