logo
RNTV Live

Camera Deputaților adoptă proiectul legii pensiilor cu 199 de voturi ,,pentru”

guvern
Dumitrache Catalina

Camera Deputaților a votat asupra proiectului legii pensiilor, înregistrând 199 de voturi “pentru”, 39 de voturi “împotrivă” și 17 abțineri. Potrivit raportului Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, proiectul are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil financiar, bazat pe principiul contributivității.

Proiectul are ca scop întărirea principiului contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională și contribuția la sistemul public de pensii. Se propune, de asemenea, asigurarea unor pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii, introducerea principiului stabilității asigurării în sistemul public de pensii.

Începând cu 1 ianuarie 2024, se propune majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile vor fi majorate în urma recalculării conform noii formule. Conform proiectului, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, iar vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va fi egalizată treptat până în 2035, ajungând la 65 de ani.

Comisia de muncă a introdus un amendament privind încadrarea în locurile de muncă în condiții speciale pentru activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune. Proiectul mai impune obligația pensionarilor români din diaspora de a semna un certificat de viață. Senatul a adoptat deja proiectul legii pensiilor, iar Camera Deputaților este for decizional.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor