Proiectul de act normativ cunoscut drept „Legea porcului” a fost adoptat în Parlamentul României. Micii crescători de porci consideră această modificare o victorie, deoarece se elimină limitarea numărului de animale în gospodăriile țărănești.
Proiectul inițiat de parlamentarii UDMR prevedea, în forma adoptată la Senat, o limitare la 5 capete de porci în cazul gospodăriilor necomerciale, adică a celor țărănești. Pe fluxul procedurilor legislative, textul a fost amendat, iar din el au fost eliminate restricțiile privind numărul de animale pe care îl poate crește o gospodărie țărănească, notează Agrointeligența.
Așa-numita „lege a porcului” a fost aprobată în plenul Camerei Deputaților astăzi, miercuri – 19 aprilie, cu 190 de voturi pentru, 26 de voturi contra și 49 de abțineri.
S-a ajuns la acest rezultat după ce, în Comisia de agricultură, deputații au amendat proiectul adoptat la Senat, transformându-l dintr-unul menit să limiteze creșterea porcilor, într-unul care sprijină micii crescători.
S-a mai eliminat prevederea prin care pot crește porci numai „persoane fizice în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim 5 porci, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații. Porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie”.
Alte prevederi șterse din textul de lege sunt interdicția de a hrăni porcii cu resturi alimentare și de a amenaja vestiare în exteriorul cotețelor.
Citește mai multe detalii aici.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.