Călin Georgescu, candidatul cu viziuni naționaliste și pro-ruse, a obținut un rezultat surprinzător în turul 1 al alegerilor prezidențiale din România, ajungând pe primul loc cu peste 22% din voturi, conform profesorului Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai. Acesta explică succesul lui Georgescu printr-un cumul de factori mai puțin abordați de sondajele de opinie, subliniind că acesta a reușit să atragă electoratul cu un profil psihocultural colectivist și antisistem, zone care sunt mai puțin conectate cu instituțiile vestice și cu politica globală.
David a identificat trei mari bazine electorale în România, care se diferențiază în funcție de atitudinea față de instituțiile externe și de nivelul de emancipare. Călin Georgescu a reușit să acceseze cu succes electoratul autohtonist și antisistem, în contrast cu alți candidați, precum Nicolae Ciucă, care a fost perceput ca un reprezentant al „sistemului” și nu a reușit să se conecteze cu aceste bazine.
În schimb, Elena Lasconi (USR), care a obținut peste 1,77 milioane de voturi, a reușit să atragă susținerea din toate cele trei bazine psihoculturale, având astfel un profil mai echilibrat în fața alegătorilor. David a menționat că, deși Georgescu a fost o surpriză la acest nivel de sondaje, prezența sa la dezbaterea prezidențială organizată de UBB i-a crescut semnificativ vizibilitatea și șansele în fața electoratului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews