Bergamo este un orăşel cochet la doar o oră de mers cu trenul de la Milano. De fapt, în Bergamo se ajunge foarte uşor din România, pentru că aşa cum vă spuneam săptămâna trecută unul dintre aeroporturile oraşului milano este la Bergamo. Nu este deloc o idee rea ca în drum spre Capitala modei, să vă opriţi măcar o zi aici.

1.Cum ajungi în Bergamo?

Aşa cum am mai spus biletul de avion până la Bergamo este între 10 şi 20 de euro cu tot cu taxele de aeroport, dar cu o companie low cost. Din aeroportul Orio al Serio până în centrul oraşului vă duce în doar 20 minute un autobuz la preţul de 2,5 euro de persoană. Dacă nu plecaţi pe urmă spre Milano, ci înapoi spre aeroport, mult mai bine este să cumpăraţi pentru 24 de ore un tichet care costă 5 euro şi care vă asigură atât călătoria cu autobuzul dus întors, dar şi urcarea cu funicularul în Citta Alta, oraşul vechi din vârful dealului.

  1. Unde te cazezi în Bergamo?

Bergamo nu este un oraş mare, dar apropierea de Milano şi cele câteva obiective turistice pe care le puteţi vizita, îl poate face un oraş turistic. Prin urmare veţi găsi multe hoteluri la preţuri între 50 şi 100 de euro pe noapte, cu mic dejun. Micul dejun este unul continental bazat mai mult pe cornuri calde, gemuri şi unt pe pâine, lapte, ceai şi cafea, dar dacă staţi într-un BB e posibil ca în frigider să găsiţi şi caşcaval şi mezeluri. Recomand cazarea aproape de gară dacă plecaţi a doua zi spre Milano. O să vă vină mai uşor să vă treziţi dimineaţa şi să plecaţi spre marele oraş.

dav

  1. Ce vizitezi în Bergamo?

Tot ce este de vizitat în Bergamo se află în Citta Alta, oraşul vechi care se află în vârful unui deal împădurit. Până acolo puteţi urca cu un funicular la preţul de 1,30 de euro biletul dus. Noi am preferat să coborâm pe jos, pentru că vremea era frumoasă şi cu adevărat ai ce admira în zonă. În plus nu este greu de coborât dealul. Până la funicular însă, la baza dealului puteţi admira luxoasele vile din jur aflate pe Bulevardul Vittorio Emanuele şi acestea înconjurate de brazi şi vegetaţie colorată. Afundaţi-vă în oraşul vechi pe străduţele înguste, pavate cu piatră de râu. Pe o parte şi pe alta veţi vedea clădiri vechi cu magazinaşe şi cafenele cochete la parter. Nu veţi merge prea mult şi veţi da într-o piaţă foarte frumoasă, Piaţa Veche. Aici se găseşte Catedrala din Bergamo (secolul VI), dar şi Basilica di Santa Maria Magiore(1137), două lăcaşuri de cult foarte diferite, deşi se află una lângă cealaltă. Catedrala este sobră la exterior şi foarte elegant decorată în interior, în timp ce biserica este superbă la exterior şi absolut uimitoare la interior. Nu am înţeles nici acum de ce avea altarul principal în partea stângă a intrării, iar nu ca toate bisericile drept în faţă. Tot aici este şi Pallazo de la Regione şi Fântâna Contarini. Foarte interesant este Turnul civic care marchează şi acum ora 22 cu 100 de bătăi. Pe vremuri acesta era semnalul pentru închiderea porţilor cetăţii. În Piaţa Veche, dar şi în alte zone ale Citta Alta noi am găsit decoraţiuni verzi pentru că în acea perioadă era un eveniment organizat de mai muşi peisagişti, iar zidurile vechi căpătaseră dintr-o dată altă culoare. Tot în Citta Alta mai puteţi găsi şi Grădina botanică şi Galeria de Artă Modernă şi contemporană.

  1. Ce mănânci la Bergamo?

Chiar dacă nu se începe masa cu desertul, eu o să o fac pentru că Polenta, o prăjitură din mălai care are întodeauna o pasăre de ciocolată în vârf era peste tot, fiind desertul oraşului la 3,8 euro o bucată. La fel se mândresc bergamezii şi cu pastele Casonceli umplute cu carne şi pudrate cu parmegiano, dar cărora eu le-aş fi adăugat şi un sos pentru că mi s-au părut cam seci. Chestie de gust, bineînţeles. O porţie din acest fel costă între 6 şi 10 euro în funcţie de locul în care mănânci. Bineînţeles că vă recomand să serviţi masa în tavernele unde mănâncă localnicii, în cazul de faţă Il Circollino, un loc ca un fel de cantină unde mâncarea era foarte bună şi la preţuri mai mici. O cană de 500 de ml din vinul casei era aici 5 euro pe care vă spun sincer i-am cheltuit cu folos, acest cabernet potrivindu-se perfect cu pastele. O idee minunată este să mâncaţi la pachet. Peste tot veţi găsi brutării care servesc la bucată pizza de multe feluri şi diverse preparate de patiserie la preţuri cuprinse între 1,5 euro şi 4 euro.

  1. Ce cumperi din Bergamo?

În Bergamo, dar mai ales în Citta Alta vei găsi minunate suveniruri pe care să le duci celor dragi. Magnetul de frigider costa între 4 şi 10 euro, ultimul preţ reprezentând bineînţeles un obiect artizanal. Sticlele cu limoncello, un lichior dulce cu lămâie, pot fi şi ele un cadou frumos la 15 euro sticla de 70 de ml. Cu 24 de euro puteţi cumpăra un kilogram de paste casonceli pe care le puteţi duce acasă. Rămân evident hainele, frumoase şi aici, dar la preţuri destul de mari. Am întâlnit însă şi magazine care aveau toate produsele, foarte frumoase şi de calitate, la preţul unic de 13 euro şi chiar dacă vara se terminase nu m-am putut abţine să nu achiziţionez câteva. Dacă întâlniţi târguri stradale este momentul perfect să cumpăraţi diverse suveniruri de la producătorii locali. Aceştia aduc la tarabe brânzeturi şi carne preparată în zona de unde provin, dar şi condimente, ceaiuri, sau obiecte din lemn foarte frumoase. Un astfel de târg am găsit chiar lângă gară, de acolo de unde pleacă trenul spre Milano.

De aici ajungeţi într-o oră în Milano , biletul de tren costând 5,5 euro de persoană. Ajungeţi la Gara Centrală  de unde puteţi lua metroul şi de aici porneşte aventura în frumosul Milano.

citeste şi :

Milano, între Cadrilaterul modei şi „dolce farniente”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *