Personal nu aş pleca niciodată din ţară de Ziua Naţională, dar agenţiile de turism ne asigură că anul acesta, pentru mini vacanţa de 1 decembrie, turiştii români au solicitat mai mult destinaţiile externe decât pe cele interne. În situaţia în care au reuşit să-şi la liber de la serviciu în perioada 29 noiembrie-2 decembrie, aceştia s-au orientat spre city break în oraşele europene unde se poate ajunge ieftin şi uşor cu companii low cost, dar şi spre pachetele turistice complete cu bilet de avion, cazare şi masă. De exemplu, pentru Atena-un astfel de pachet care cuprinde biletul de avion, cazarea pe 3 nopţi şi micu dejun porneşte de la 199 de euro. Roma este un oraş superb indiferent de anotimp, iar ofertele sunt şi ele generoase şi la preţuri bune. De exemplu, pentru trei nopţi într-un hotel de trei stele din Cetatea Eternă cu tot cu biletul de avion şi micul dejun, puteţi da 119 euro de persoană. Şi pentru că este iarnă, de ce nu aţi merge într-un loc mai călduros cum este Malta? Un city break la un hotel de 3 stele din Malta porneşte de la 309 euro cu bilet de avion, cazare şi mic dejun. Barcelona nu este de ratat la preţul de 179 de euro, city break cu cazare în hotel de trei stele şi bilet de avion. Dacă v-aţi gândit însă abia acum să mergeţi pe Valea Prahovei pentru a petrece aceste zile, e bine să ştiţi că oferta este limitată şi destul de scumpă. Astfel, camera într- un hotel de patru stele din Sinaia, două nopţi de cazare şi mic dejun pentru 30 noiembrie-2 decembrie costă 266 de euro. Ceva mai ieftină este cazarea într-un complex turistic din Buşteni, dar care are dezavantajul de a se afla foarte aproape de gară. Aici, o cameră costă 48 de euro cu mic dejun. Dacă vreţi să plecaţi cu prietenii, la Azuga puteţi găsi vilă cu şapte dormitoare care pentru două nopţi poate fi închiriată cu 255 de euro dacă mergeţi 8 persoane sau cu 315 dacă sunteţi 14 prieteni.
Avantaje şi dezavantaje city break vs destinaţia internă:
1.Puteţi vedea oraşe foarte frumoase la preţuri mult mai mici decât în plin sezon, vara, şi dacă nu sunteţi deranjaţi de temperaturile scăzute, lipsa aglomeraţiei vă asigură intrări fără timp de aşteptare mare la obiectivele turistice.
- Chiar dacă par mai ieftine decât ofertele de la noi, cele mai multe dintre destinaţiile turistice externe de mai sus au monedă euro, deci orice va costa mai mult decât în ţară.
- Pentru destinaţiile din România veţi avea de înfruntat veşnicele cozi de pe DN1 spre Valea Prahovei, şi chiar dacă vreţi să ajungeţi, de exemplu la Sibiu sau Cluj şi veniţi din Bucureşti tot pe DN1 trebuie să mergeţi.
- Pe lângă banii de cazare, vă mai costă şi combustibilul până la hotelul din România. Puteţi însă să vă uniţi mai mulţi prieteni şi să împărţiţi această cheltuială echitabil sau puteţi să alegeţi trenul, variantă foarte bună atât pentru şoferi care pot consuma liniştiţi un vin după masa de la finalul vacanţei.
5.Doar în România vă veţi simţi român de Ziua Naţională mergând la manifestările de 1 decembrie. Parada militară, Hora Unirii, lecţiile de istorie ţinute în aer liber, toate acestea dau farmec unei astfel de zile.
- Chiar dacă nu veţi participa la manifestările de 1 decembrie, faptul că veţi petrece româneşte cu fasole şi ciolan, cu murături scoase din butoi de lemn, sărmăluţe şi vin de la noi, vă poate transforma mini vacanţa de 1 decembrie într-o experienţă minunată şi relaxantă.