logo
RNTV Live

Cafeaua care poate afecta sănătatea a devenit populară printre români, dar profesioniștii în sănătate avertizează cu privire la acest nou trend

cafea-1
Constantin Corina

Mulți români adoptă trendul de a bea o cafea mare dimineața și una sau două fără cofeină în restul zilei, iar medicii avertizează că excesul poate fi la fel de dăunător sănătății ca și consumul de cafea clasică

Cafeaua fără cofeină este o opțiune light a cafelei tradiționale, conservând totuși gustul și aroma caracteristice. Obținută din diverse soiuri de cafea, ea parcurge un proces complex de decofeinizare, iar diferențele se simt în gust și miros.

Reporterul Alin Stan de la Observator remarcă că mirosul autentic al unei cafele este deosebit de recunoscut, fiind dificil de confundat cu aroma unei cafele decofeinizate. Și specialiștii subliniază că este o diferență notabilă în gust.

Conform baristei Dan Posea, consumul de cafea fără cofeină înregistrează o creștere constantă, iar standardul de cofeină în aceste cafele este extrem de redus, la aproximativ 0,1%. Consumatorii optează din ce în ce mai des pentru această variantă mai ușoară, fără a le afecta prea mult starea de spirit.

Reprezentanta unei cafenele, Alexandra Sturza, observă că această tendință se aliniază cu preferințele actuale de a consuma mai puțin alcool și cofeină.

Procesul de obținere a cafelei fără cofeină implică extragerea a peste 90% din cofeină din boabe, folosind apă, dioxid de carbon sau clorură de metilen. Medicii avertizează că un consum excesiv poate cauza probleme de sănătate, mai ales din cauza acestor substanțe.

Dr. Ioana Mușetescu explică că studiile au arătat că, în special în cazul bărbaților, consumul regulat de cafea fără cofeină timp de 8 săptămâni poate scădea toleranța la glucoză. Pentru cei care doresc să consume cafea mai slabă, recomandarea este să opteze pentru un american sau un espresso, mai aromat decât tare, și să îl dilueze cu apă.

Consumul de cafea pe cap de locuitor a crescut la aproximativ 3 kilograme pe an, comparativ cu 2 kilograme în urmă cu doi ani.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor