Există un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, care prevede obligația angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de a lua măsuri și de a anunța, după caz, familia copilului sau autoritățile în situația în care există suspiciuni că aceștia sunt victime ale violenței în afara școlii, iar familia este cea suspectată de exercitarea actelor de violență.
În astfel de situații, implicarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar în identificarea și raportarea violenței este crucială pentru protecția și siguranța copiilor. Aceste măsuri au scopul de a asigura intervenția și sprijinul necesar copiilor care sunt victime ale violenței, precum și de a implica autoritățile sau familia în investigarea și rezolvarea situației.
Ministerul Educației: „În urma observării unuia sau a mai multor semne de violenţă asupra copilului (…) sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, orice membru al personalului unităţii de învăţământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existenţa unei forme de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi membri ai personalului UIP. Personalul şcolii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenţă asupra copilului, în afara mediului şcolar.”
Vorbind despre un set de semne și simptome care pot indica violența asupra copilului în afara mediului școlar, ce pot varia și pot include tulburări de comportament, tulburări de alimentație, automarginalizare, agitație sau apatie extremă, ticuri, dificultăți de comunicare, scădere a randamentului școlar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi, sarcină la adolescente care nu declară tatăl copilului, murdărie, malnutriție, întârzierea dezvoltării limbajului și a abilităților specifice vârstei.
În cazul în care există suspiciuni împotriva părinților sau a reprezentanților legali de violență asupra copilului, personalul de conducere trebuie să sesizeze direct autoritățile competente, cum ar fi poliția, folosind numărul de urgență specific sau alte canale de comunicare relevante. În cazul traficului de minori, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) ar trebui să fie notificată.
Pentru infracțiuni, directorul unității de învățământ ar trebui să sesizeze serviciul unic de urgență 112 sau dispeceratul de poliție în regim de urgență și verbal. În cazul suspiciunii traficului de minori, directorul unității de învățământ ar trebui să notifice ANITP prin formularul specific sau prin apelarea la linia telefonică Telverde menționată.
Telverde: 0800 800 678
Sursă: stiripesurse.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.