Mai multe firme și organizații neguvernamentale (ONG-uri) din Buzău au fost acuzate că au încercat să înscrie elevi la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău ca tineri șomeri, în încercarea de a atinge obiectivele lor în cadrul diferitelor proiecte finanțate de Uniunea Europeană și pentru a nu pierde finanțarea, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău a raportat că au fost înregistrate trei încercări ale unor elevi de a se înscrie în baza de date a instituției ca șomeri, cu intenția de a participa ulterior la cursuri de calificare plătite, organizate de ONG-uri care sunt implicate în proiectul european de activare și mobilitate a tinerilor NEET (tineri care nu sunt angajați, nu urmează o pregătire profesională sau educație și nu desfășoară activități remunerate).

Potrivit explicațiilor oferite de AJOFM, tinerii NEET sunt persoane care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de pregătire profesională sau educație și nici nu sunt angajați. Prin intermediul fondurilor europene, ONG-uri specializate organizează programe de formare profesională, servicii de mediere, consiliere și asistă tinerii în găsirea unor oportunități de angajare.

Deși există numeroase organizații care activează în acest domeniu, numărul de tineri care pot beneficia de aceste programe de formare profesională este semnificativ mai mic. Ca urmare, au fost semnalate situații în care s-a încercat să se recruteze elevi și să se declare că aceștia sunt șomeri pentru a putea participa la cursurile oferite în cadrul acestor proiecte, conform informațiilor furnizate de sursa menționată.

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău: „Au existat trei tentative de acest gen, aceşti copii fiind aduşi de către aceste entităţi private, ONG-uri sau SRL-uri care au accesat programe cu finanţare nerambursabilă pentru a sprijini integrarea pe piaţa forţei de muncă a tinerilor NEETs, adică persoane fără studii, care nu au un loc de muncă şi care nu urmează o formă de învăţământ. Acei elevi erau de şcoală profesională şi liceu.

În contextul indicatorilor pe care din nefericire au fost propuşi şi a numărului de entităţi care acţionează în judeţul Buzău şi care este foarte mare, nevoia reală am apreciat-o noi la 11.000 de tineri. Este imposibil să găseşti un asemenea număr de tineri dintr-o dată, este clar că o parte dintre ei nu îşi vor realiza indicatorii. Atunci este o adevărată bătălie pentru a recruta asemenea tineri şi aduc orice pe piaţa forţei de muncă, chiar dacă sunt elevi, doar pentru a realiza indicatorii. Aceşti tineri NEETs sunt imposibil de găsit pentru că toată promoţia anului curent înseamnă 3400 de tineri.

Atunci în disperare de cauză, iau aceşti tineri care urmează o formă de învăţământ, îi aduc la AJOFM şi încearcă să îi înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri. Tinerii respectivi semnează orice, inclusiv o declaraţie că nu sunt elevi şi pe urmă îi iau şi încearcă să îi cuprindă într-o formă de pregătire profesională care este şi plătită, între 1500 – 3000 de lei.

Proiectul este extraordinar pentru că acel tânăr se şi autoîntreţine pe perioada formării profesionale dacă ar fi eligibil. Ei neavând de unde să aducă tineri, apelează la orice pentru că prima condiţie de a accesa fondurile este ca tinerii să fie înregistraţi ca şomeri. Atunci au existat aceste distorsiuni, să nu spun încercări de a aduce tineri care urmau o formă de învăţământ.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *