Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat o restructurare semnificativă a sistemului de burse școlare, care va intra în vigoare din anul școlar 2025-2026. Astfel, vor fi păstrate doar două tipuri de burse – cele sociale și cele de merit – în timp ce bursele pentru olimpici, bursele tehnologice și cele pentru mame minore (acestea din urmă fiind integrate în bursele sociale) vor fi eliminate.

Ministrul a argumentat decizia prin costurile ridicate ale actualului sistem: peste 7 miliarde de lei anual. „Este nesustenabil, mai ales în contextul crizei economice. Avem unul dintre cele mai generoase sisteme europene de burse, dar fără un impact clar dovedit”, a spus Daniel David într-un comunicat care marchează începutul celui de-al doilea mandat al său.

Bursele sociale vor continua să sprijine elevii vulnerabili, inclusiv mamele minore, fiind gestionate de autoritățile de asistență socială. În ceea ce privește bursele de merit, acestea vor fi acordate elevilor cu media peste 9, într-un plafon de 15% din fiecare clasă, față de 30% cât este în prezent. Olimpiadele vor fi reorganizate, iar premiile pentru câștigători vor fi majorate.

Modificările au în vedere și corectitudinea acordării burselor – acestea vor fi plătite doar pe durata participării efective la școală, iar calculul unor ajutoare va ține cont de salariul minim net, nu brut.

„Definim corect incluziunea și meritul, fără distorsionări. Protejăm copiii care au nevoie și susținem elevii performanți, atât cât ne permitem acum”, a explicat ministrul. Măsurile, spune el, sunt temporare, dar necesare în contextul economic actual.

Într-un gest simbolic, Daniel David a anunțat că va dona lunar 25% din salariul său pentru a susține 2 burse de merit și 7 burse sociale. Potrivit estimărilor, suma donată va fi de aproximativ 5.460 lei pe lună.

Gestul său a fost însă criticat de unii, inclusiv de sociologul Gelu Duminică, care l-a calificat drept unul „populist”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.