Bulgaria a obținut statutul de vicecampioană europeană în ceea ce privește creșterea costurilor forței de muncă, conform datelor recente publicate de Eurostat. Astfel, în perioada unui an, costul mediu pentru o oră de muncă a crescut cu 15%, depășit doar de Croația, care a înregistrat o creștere de 17,6%, iar România se află pe locul trei, cu o creștere similară de 15%.

Aceste statistici se referă la al doilea trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În contrast, țări precum Germania, Franța, Suedia și Spania au avut creșteri mult mai moderate ale costurilor forței de muncă, cu procente cuprinse între 3% și 5%.

În plus, în Bulgaria, salariile și indemnizațiile au crescut semnificativ, ajungând să fie de 15 ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent. România se menține pe o traiectorie similară, dar Croația continuă să conducă cu o creștere de 17%.

Aceste date reflectă „efectul de recuperare”, în care țările din Europa de Est, cu economii mai mici, fac progrese rapide pentru a se alinia standardelor de prețuri și salarii din Occident. Eurostat indică faptul că în șapte țări membre ale Uniunii Europene, creșterea costurilor cu forța de muncă a depășit 10%, majoritatea fiind țări de talia României și Bulgariei.

Presiunea pentru creșterea salariilor în Bulgaria este generată de un șomaj scăzut și de o lipsă acută de personal calificat, angajatorii fiind într-o competiție intensă pentru atragerea angajaților. Aceasta se manifestă în special în sectorul construcțiilor, unde salariile au crescut cu 21% în ultimele 12 luni, conform datelor Eurostat. România urmează îndeaproape cu o creștere de 20%, iar alte țări, precum Lituania, Slovenia și Polonia, au raportat creșteri de 14%.

Totuși, se observă că, deși veniturile din muncă cresc semnificativ, această tendință nu este corelată cu o creștere proporțională a economiei bulgare, care rămâne prea slabă. De asemenea, salariile din sectorul public au crescut rapid, în absența unor venituri adecvate generate de activitățile economice, ceea ce ridică semne de întrebare asupra sustenabilității acestei creșteri economice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews