Administrația Prezidențială a primit o suplimentare de aproximativ 10 milioane de lei la rectificarea bugetară aprobată de guvernul Ciolacu, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Din această sumă, 7 milioane de lei reprezintă fonduri suplimentare, iar restul provine din redistribuirea unor bugete alocate inițial în proiectul de buget pe 2024.

Creșterile bugetare aprobate vizează atât cheltuielile de personal, cât și cele pentru bunuri și servicii. Decizia vine în contextul unor deplasări externe costisitoare efectuate de președintele Klaus Iohannis, printre care și cea recentă la summitul ONU din New York, unde a călătorit cu un avion privat de lux, Gulfstream G550, operat de Global Jet Luxemburg, conform publicației Boarding Pass.

Aceeași aeronavă a fost utilizată și pentru alte călătorii oficiale ale președintelui în 2023 și 2024, inclusiv în SUA, Republica Moldova, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud și Africa. O investigație realizată de Recorder în noiembrie 2023 a estimat că unele deplasări externe ale președintelui au costat peste un milion de euro, însă Administrația Prezidențială a refuzat să facă publice detaliile financiare, deși este vorba de fonduri publice.

Totodată, Recorder a menționat că președintele Iohannis a fost singurul șef de stat din Uniunea Europeană care a folosit un avion privat pentru a participa la încoronarea regelui Charles al III-lea, o deplasare care ar fi costat 85.000 de euro. În plus, o altă călătorie la un dineu în Rotterdam, cu un avion dotat cu dormitor, a generat costuri de aproximativ 170.000 de euro.

Această rectificare bugetară și cheltuielile aferente deplasărilor externe au generat numeroase controverse, având în vedere caracterul secret al costurilor și utilizarea fondurilor publice pentru zboruri private de lux.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews