logo
RNTV Live

Bucurie duhovnicească pentru credincioșii dintr-o comună dâmbovițeană (GALERIE FOTO)

bucurie-si-implinire-pentru-o-parohie-din-judetul-dambovita-273349
Ștefan Petre

Un număr mare de credincioși din comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița, și din zonele învecinate s-au reunit duminică, 22 octombrie, pentru a participa la ceremonia de sfințire a noii biserici cu hramurile „Sfântul Ierarh Nifon” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Săcueni.

Sfânta târnosire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

Pe lângă actul de sfințire, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit și Sfânta Liturghie, binecuvântând credincioșii care s-au adunat să participe la acest eveniment istoric pentru comunitatea locală.

Citirea actului de sfințire a fost realizată de părintele Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial. De asemenea, părintele Marius Traian Stan, protopop al Protoieriei Târgoviște Sud, a adresat cuvinte de bun venit Înaltpreasfinției Sale, iar preotul paroh Nicolae Nicuț a mulțumit Înaltpreasfinției Sale și tuturor celor implicați în construcția noii biserici.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a subliniat importanța ridicării unui nou lăcaș de cult ca simbol al vieții spirituale a comunității parohiale, o mărturie a credinței și solidarității, și un reper al valorilor în care poporul nostru crede profund.

În cadrul evenimentului, Înaltpreasfinția Sa a acordat titlul de iconom stavrofor părintelui paroh Nicolae Nicuț și părintelui co-slujitor Sorin-Nicușor Bute, precum și „Diploma mitropolitană de recunoștință” lui Sorin Vasile Ioniță, primarul comunei Gura Ocniței, lui Gheorghe Diaconu, fost primar al comunei, lui Liviu Stanciu, fost primar al comunei. De asemenea, au fost decernate distincții și altor ctitori și binefăcători ai bisericii, precum Ion Joița, George Miclea (arhitect), Gabriela Tudor și Oprea Olteanu (pictor).

La eveniment au participat și oficialități locale și județene care și-au manifestat solidaritatea cu comunitatea credincioasă.

Noua biserică a Parohiei Săcueni a fost construită în perioada 2003-2023, având o formă de cruce trilobată cu două turle. Pictura a fost realizată în tehnica fresco de către pictorul Oprea Olteanu din Târgoviște, iar catapeteasma din fier forjat a fost confecționată de preotul Sorin-Nicușor Bute. Icoanele au fost pictate de Mircea Ionescu, un iconar din satul Crângurile, județul Dâmbovița.

Construcția bisericii a beneficiat de finanțare din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei, Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Dâmbovița, Consiliului Local al Comunei Gura Ocniței, precum și de la generoși donatori și enoriași ai parohiei, cu implicarea membrilor Consiliului parohial.

Sursă: Ziarul Lumina

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor