Parcul IOR/Titan/”Alexandru Ioan Cuza” este al doilea ca mărime din București, după Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) reprezinta un plaman verde pentru cetatenii din Bucuresti ce a ajuns sa fie distrus prin defrisari.
B365 a realizat un interviu cu Cristian Șoimaru, membru al Grupului Civic IOR-Titan, dezvaluind detalii importante despre problema defrisarilor.
“Folosim cuvântul comunitate prea ușor, dar cu adevărat toată comunitatea din Titan s-a ridicat în apărarea parcului IOR. Dorința noastră este de a păstra cele aproape 12 de hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate încă din anii ’60: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană”. spune acesta.
În anul 2005, în mandatul primarului Adrian Videanu, o suprafață de 11,2 ha de teren din parc a fost retrocedată, urmand 10 ani de procese întortocheate, trei cicluri procesuale însoțite de interese imobiliare uriașe. Primarul Nicușor Dan a anunțat de asemenea că va lua în calcul expropierea terenului retrocedat, având în vedere că Parcul este o cauză de utilitate publică.
Oamenii lupta pentru parc
Mii de persoane au protestat în numeroase rânduri, după ce în zonă au fost tăiați sute de arbori. PIn prezent, cel puțin 32 de organizații civice s-au alăturat Grupului de Inițiavă Civică IOR-Titan. In fiecare seara, de la ora 21.00, oamenii au făcut lanțuri umane la limita dintre ce a fost distrus și ce a rămas în viață, cu mesajul #NucedamparculIOR.
Greenpeace România și Fundația Eco-Civică, au pledat în instanță pentru oprirea distrugerii spațiului verde. Acestia au depus la tribunal o acțiune pe fond în vederea obligării proprietarei de a asigura paza zonei verzi retrocedate și aducerea ei la starea inițială.
“Praf, poluare, zgomot, căldură. Asta e soarta unui oraș în care oamenii nu intervin pentru a păstra și crește puținele spații verzi, în care autoritățile își dau mâna ca să facă bani, care, nu vă faceți griji, nu vor fi folosiți pentru binele public. De azi invităm locuitorii din Titan, și nu doar, la o serie de acțiuni și activități care să ne reamintească despre necesitatea acestor locuri verzi distruse”, a scris Irina de Marinescu pe pagina de facebook “Prietenii Parcului IOR”.
Cristian Șoimaru: Parcul IOR are un statut aparte. Pe de-o parte este parcul comunității celor care locuiesc în zonă, pe de altă parte atrage și oameni din alte sectoare, pentru că este un parc mare, are un lac frumos în jurul căruia se poate face o plimbare. Oamenii vin din tot orașul pentru că este cel mai mare parc din zona de est a Bucureștiului. Parcul Mihai se află în zona de nord, iar în est avem doar acest parc. Eu nu locuiesc chiar în buza parcului, ci puțin mai încolo, dar de multe ori plec la alergare; în parc este viață. Este verde, este liniște, vara este mai răcoare, este un loc pentru activități. Chiar din zona unde s-au tăiat copacii am amintiri de când eram student, de acum 30 de ani. Acolo ne adunam, acolo era zona noastră de liniște.
Pentru continuarea articolului vizitati sursa citata.
Sursa: b365.ro
Sursa foto: b365.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.