Un proiect de hotărâre propus de viceprimarul Stelian Bujduveanu urmează să fie discutat în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei şi vizează impunerea unor amenzi mai aspre pentru şoferii care nu achită tariful de parcare de 5 lei pe oră şi nici amenda de 200 de lei în termen de 15 zile în Bucureşti.

Conform prevederilor actuale, cei care nu plătesc tariful de parcare de 5 lei sunt sancţionaţi cu o amendă de 200 de lei, însoţită de o notificare care le oferă 15 zile pentru a achita suma. După expirarea acestui termen, Compania de Parking raportează cazul la Poliţia Locală pentru neplata amenzii. Conform noului proiect, poliţiştii locali vor avea puterea de a impune amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei persoanelor fizice şi între 3.000 şi 5.000 de lei persoanelor juridice pentru neachitarea tarifului de parcare.

Acest proiect propune, de asemenea, modificarea şi completarea Regulamentului serviciului public de administrare a parcajelor, aşa cum a fost aprobat prin HCGMB 95/2018.

Conform propunerii, „constituie contravenţie şi se amendează (…) neachitarea contravalorii penalităţilor stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti, prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, cu amendă cuprinsă între 1.500 – 2.500 lei pentru persoanele fizice şi între 3.000 – 5.000 lei pentru persoanele juridice”.

Sancţiunea contravenţională se aplică proprietarului sau, în funcţie de caz, deţinătorului legal al vehiculului, cu excepţia situaţiilor în care utilizatorul vehiculului se prezintă la sediul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti sau la Poliţiile locale ale sectoarelor 1 – 6, conform competenţelor, pentru identificare şi aplicarea sancţiunii contravenţionale în conformitate cu legea.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi gestionate de către Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti sau de către Poliţiile locale ale sectoarelor 1 – 6. Notele de constatare emise de Compania Parking vor fi transmise Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti sau Poliţiilor locale de sector, care ulterior le vor comunica proprietarilor sau posesorilor vehiculelor care au utilizat locurile de parcare fără a achita anticipat tariful de parcare.

În referatul de aprobare, viceprimarul Stelian Bujduveanu subliniază că implementarea acestei strategii de parcare necesită „măsuri ferme şi consecvente pentru a demonstra utilitatea şi eficacitatea lor”.

„Deoarece impunerea penalităţilor stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparţinând domeniului public şi privat al Municipiului Bucureşti, prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, nu s-a dovedit eficace şi eficientă în cadrul sistemului de măsuri destinate reglementării activităţii de parcare pe teritoriul Municipiului Bucureşti, este necesară introducerea unei noi reglementări, care nu va avea un caracter coercitiv, ci va viza în schimb beneficiile pe termen lung pentru comunitate”, se arată în document.

‏‏‎ ‎

‏‏

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *