Preşedintele British Museum, George Osborne, a anunţat că instituţia a iniţiat eforturi pentru recuperarea unui număr de 2.000 de piese presupus a fi fost furate din muzeu. Dezvăluirea a venit în urma scandalului în care au fost implicate comori nepreţuite ale muzeului, dezvăluind o serie de dispariţii îngrijorătoare.
Aceste piese, care nu erau expuse publicului larg şi erau accesibile doar pentru cercetători şi academicieni, au dispărut din depozitele muzeului pe o perioadă considerabilă. Informaţii apărute în presa locală indică faptul că unele dintre aceste obiecte au fost vândute online încă din anul 2016.
În urma acestor evenimente, British Museum, o instituţie culturală de prestigiu în Regatul Unit, a fost supusă criticilor şi presiunilor considerabile. La începutul lunii, muzeul a confirmat că multe dintre comorile sale au fost „pierdute, furate sau deteriorate”.
Osborne a menţionat că procesul de recuperare a obiectelor furate a început deja şi a recunoscut că muzeul a fost victimă a furturilor pe parcursul unei perioade semnificative de timp. El a subliniat nevoia de măsuri preventive mai eficiente pentru a evita astfel de situaţii.
Osborne a subliniat că British Museum colaborează strâns cu autorităţile, desfăşurând investigaţii pentru a identifica exact ce piese lipsesc.
În luna curentă, muzeul a demis un angajat în urma constatării pierderii unor bijuterii din aur, pietre semipreţioase şi obiecte din sticlă datând din perioada 1500 î.Hr. până în secolul al XIX-lea. În mass-media britanică, arheologul Peter Higgs, care a activat la centrul respectiv ca specialist în Grecia Antică timp de trei decenii, a fost indicat ca posibil vinovat, deşi familia sa a susţinut că acesta este nevinovat.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.