Unicul loc din lume unde găseşti Iile și Creasta de cocoș
Dacă eşti prahovean, sigur ai auzit de Breaza. Numele orașului este derivat dintr-un cuvânt slav, breza , care înseamnă „arbore de mesteacăn.
Suntem convinşi înşă că nu ştii totul despre acest loc şi s-au putea să nu ştii nici despre Iile și Creasta de cocoș de aici.
Micul orășel Breaza, situat cândva pe vechiul drum dintre București și palatul regal din Sinaia, și-a început dezvoltarea în anii 1800, începutul anilor 1900, iar în perioada interbelică deja familiile regale opreau la restaurantul Temeranța pentru a servi un desert deosebit. Iată câteva lucruri interesante despre această frumoasă comunitate din Prahova, potrivit drumliber.ro:
Casele premontate din Breaza
Orașul are circa 500 de ani de atestare, dar cele mai bătrâne case s-au păstrat de la sfârșitul secolului 19. Casele se construiau, bineînțeles, pe o fundație de piatră, iar ca majoritatea zonelor montane, lemnul din belșug era nelipsit. Lemnul traforat și frumos lucrat decorează încă la exterior unele case din Breza, inclusiv prispa.
Iile specifice Brezei
Iile specifice Brezei au un model aparte, și anume „creasta de cocoș” sau „creasta de Breaza”. Chiar dacă pe vremea comunismului s-a făcut o uniformizare datorită cererii mari, acest model se pare că își are originea în zone Brezei.