logo
RNTV Live

BOMBĂ! Cine este noul „milionar” cu afaceri de succes cu instituții din Prahova?

Catalin Ionita – Director ROSAL
rnews

Afaceri pe bani publici

Profilul expus mediului politic administrativ și de afaceri chiar de subiectul acestui articol este tânăr IT-st, ofițer SRI, milionar în euro, principalul hobby fiind managementul firmei Rosal, serviciu pe care îl face din pasiune fiind rugat de patronii acestei societăți să se ocupe de afacerile din Prahova. ”Am cumpărat o casă de la kilometrul 6 din Ploiești”, este fraza auzită de apropiații acestui personaj deosebit de interesant.
În realitate, conform documentării reporterilor publicației noastre, ”noul milionar” este un personaj total diferit față de propria-i descriere.

Cătălin Ioniță, directorul Rosal, acest autointitulat ”nou milionar de la Ploiești”, este doar un produs al vremurilor tulburi prin care a trecut județul Prahova în perioada avalanșei de dosare instrumentate de DNA Prahova. Dacă până atunci Ioniță se rezuma doar la a se lăuda cu numele unor parlamentari prahoveni cunoscuți, în anii 2016-2017 diferite voci din mediul de afaceri prahovean susțin că acesta se lăuda cu o relație specială cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și cu legitimația de la SRI, în realitate o legitimație a unei asociații a rezerviștilor SRI, obținută de Ioniță în mod dubios.
Însă aceste aspecte nu fac obiectul investigației noastre, documentările noastre pornind de la informațiile potrivit cărora acest personaj a prejudiciat bani publici de la instituții.

Directorul Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță, a înființat o societate comercială ”tip căpușă”, cu obiect de activitate comerț calculatoare, echipamente periferice și software, pentru ca prin prisma funcției deținute să obțină și contracte pe bani publici. Societatea ServiceTeam Birotica SRL a fost înființată în februarie 2016 de Cătălin Ioniță, în acte fiind trecut administrator și asociat un anume Florin Drăguș, care în prezent lucrează la Rosal. Surse din Rosal au precizat că toți lucrătorii ServiceTeam Birotica au fost angajați ulterior de Cătălin Ioniță la Rosal, pentru a scădea astfel cheltuielile societății.
Revenind la această societate, din februarie 2016 și până la sfârșitul lui 2017 a avut contracte cu câteva instituții publice în valoare totală de 302.361 lei, adică aproape 70.000 de euro. Ceea ce este interesant, peste 50.000 de euro sunt contracte avute cu o singură instituție publică din Ploiești, care în perioada în care umfla conturile societății lui Ioniță avea mari probleme financiare, fiind aproape de colaps! Drept recompensă pentru contractul avantajos, directorul instituției publice este în prezent angajat la Rosal.

Înainte de a vă prezenta cifrele, mai publicăm câteva informații foarte interesante. Puțini știu că Ioniță a sesizat verbal un procuror DNA Ploiești care la rândul său s-a autosesizat după ce a aflat o poveste potrivit căreia un funcționar public urma să plătească printr-o terță persoană o presupusă mită primarului Ploieștiului, Adrian Dobre. Dosarul a fost declinat de DNA Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, iar cazul este acum în instanța de judecată, primarul Adrian Dobre și actualul șef RASP, Raul Petrescu, fiind martori.
Pe Raul Petrescu și Cătălin Ioniță îi leagă o prietenie mai veche. Ca să înțelegeți, în prezent Raul Petrescu este cel care îi semnează facturile lui Cătălin Ioniță, cele emise de Rosal Ploiești. În cercul său de cunoștințe, Ioniță se laudă că îl are la mână pe Raul Petrescu pentru că i-a oferit mită pe vremea când acesta din urmă era viceprimar al Ploieștiului și îl ajuta să obțină contracte. Informația se află în prezent în atenția procurorilor DNA Ploiești.

Cristinel Toader, fost șef al Poliției Locale Ploiești, a formulat un denunț în care precizează că a fost șantajat și amenințat cu demiterea de către Raul Petrescu dacă nu încheia contracte cu societatea lui Cătălin Ioniță. Iată ce a scris directorul șantajat în denunțul făcut la DNA:„Legat de activitatea mea de director general al Poliției Locale arăt faptul că în anul 2015, luna martie am fost chemat la biroul viceprimarului Raul Petrescu care mi-a cerut să închei un contract de achiziție cu SC BIROTECH (firma unde a lucrat Cătălin Ioniță înainte să își dea demisia și să înființeze ServiceTeam Birotica), de față fiind reprezentantul acestei firme un anume Cătălin, prieten cu Raul Petrescu. Totodată mi-a sugerat și mi-a dat de înțeles că nu „mai am foarte multe zile la Poliția Locală dacă nu găsesc soluția să rezolv această problemă.”, a scris directorul în denunț. (FOTO DOCUMENT)

Totodată, Ioniță a postat pe contul său de facebook mai multe fotografii în care apare alături de Raul Petrescu.

Peste 50.000 de euro (234.897 lei) a încasat în total ServiceTeam Birotica de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești (CSM) iar în perioada martie 2016- februarie 2017 s-au făcut aproape toate plățile, conform fișei client, fiind plătiți în acest interval 209.642 lei. În această perioadă, directorul CSM a fost Cezar Stoichiciu, care în prezent este angajat de Cătălin Ioniță la firma Rosal.

Vă reamintim că 2016-2017 a fost o perioadă foarte grea pentru club, aproape toți sportivii au plecat pentru că nu și-au primit salariile iar clubul era la un pas să se desființeze. În prezent, structura centrală a DNA dar și Poliția Prahova au în lucru dosare penale privind achizițiile făcute de CSM în perioada 2015-2017. Cei peste 50.000 de euro, potrivit răspunsului oficial primit de la CSM au reprezentat contravaloarea unor contracte de mentenanță pentru aparatele de aer condiționat, imprimante, xeroxuri și calculatoare. Tot la CSM, ServiceTeam Birotica a câștigat prin încredințare directă vopsirea unei conducte la bazinul de înot, lucrare pe care a dat-o sub antepriză altei firme de profil, valoarea fiind de aproape 7.100 lei, achiziția dubioasă făcând obiectul unor articole de presă la acea vreme. Dealtfel și primarul Dobre, după câștigarea alegerilor la Primărie a atras atenția într-o conferință de presă referitor la achizițiile de la CSM cu firma lui Ioniță. Poate așa se motivează acțiunea directorului Rosal de a denunța la DNA o presupusă infracțiune comisă de primarul Ploieștiului.

O altă coincidență stranie, potrivit informațiilor potrivit cărora directorul Rosal se laudă că ”a cumpărat” și primari din Prahova pentru a umfla facturile Rosal, o reprezintă contractul dintre ServiceTeam Birotica și Primăria Urlați. Marian Machițescu, primarul orașului Urlați este și vicepreședintele ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) care se ocupă de proiectul Managementul Deşeurilor Prahova unde Rosal asigură salubritazarea în două sectoare din judeţ, totalizând 36 de localităţi. Primăria condusă de Machițescu a semnat două contracte cu ServiceTeam Birotica a lui Ioniță de la Rosal, ambele pe o perioadă de 7 luni, astfel: 430 lei +TVA/ lună reparații calculatoare și 290 lei +TVA/ lună contract reparații. Totuși, plățile făcute de către Primărie depășesc valoarea contractelor, suma fiind de 13.887 lei. Și Spitalul din Urlați a încheiat un contract cu ServiceTeam Birotica, doar pe o lună de zile, valoarea fiind de 300 lei.

Documente Spitalul Urlați

Documente Primăria Urlați

Tot la capitolul coincidențe sunt contractele dintre ServiceTeam Birotica și Serviciul Public de Finanțe Locale (SPFL), respectiv Spitalul de Pediatrie din Ploiești. Tot din cercul de apropiați ai directorului Rosal am aflat că acesta se laudă cu relația de prietenie cu beneficii reciproce pe care ar avea-o cu Simona Vișean Dolniceanu, director SPFL, și Cătălin Vișean, directorul Spitalului de Pediatrie. În baza unor solicitări pe Legea 544 privind liberul acces la informații de interes public la care au răspuns cele două instituții am aflat că ServiceTeam Birotica a avut contracte în perioada februarie 2016- 2017 în valoare de 5769 lei cu SPFL (servicii mentenanță, durată 12 luni), respectiv 26.782 lei cu Spitalul de Pediatrie (servicii + bunuri)

Alte instituții publice care au confirmat relațiile contractuale cu ServiceTeam Birotica sunt Poliția Locală, contract de 10.656 lei pe o perioadă de patru luni, CSS Ploiești, 250 lei pentru o lună – servicii mentenanță, Centrul Județean de Cultură Prahova 1580 lei – achiziție aparat aer condiționat, Teatrul Toma Caragiu 8454 lei – aparate aer condiționat și bunuri plus servicii, dar și Primăria Ploiești, 554 lei un contract de service.

Raspuns Teatrul Toma Caragiu Documente

Raspuns Teatrul Toma Caragiu DocumenteÎn timpul documentării noastre am discutat și cu persoane din anturajul directorului Rosal. Acestea au confirmat multe informații care nu pot fi dovedite momentan și prin documente. Sursele ne-au spus că l-au auzit lăudându-se că are relații în interiorul SIPI Prahova, cu un anume Andrei Ștefan, șef Birou SIPI, la DNA Ploiești și București, și folosindu-se de aceste “relații” obține contracte sau alte favoruri. În plus, anumite surse spun că l-au auzit inclusiv spunând că este maior la Serviciul Român de Informații. Surse din Partidul Național Liberal susțin inclusiv că acest director se laudă frecvent că i-a dat mită primarului Adrian Dobre, plătindu-i nunta cu 200.000 euro.

Astfel, oamenii spun că acesta se laudă prin primărie că are influență asupra primarului Adrian Dobre, dar și asupra city-managerului Teodora Marin și consilierului primarului Eugen Prună, cu care ar fi în relații foarte bune.
În plus, un ploieștean ne-a declarat că urmează să-i facă plângere penală acestui director pentru înșelăciune, după l-a păcălit cu o sumă de bani prin intermediul unei firme pe care o controla printr-un interpus. Plângerea penală va fi depusă curând întrucât Ioniță a refuzat să dea curs invitațiilor la mediere făcute de avocatul ploieșteanului înșelat de directorul Rosal.
Vom reveni!

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor