Sursă foto: DSP Brasov

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat joi, în Timișoara, că o scădere a acoperirii vaccinale poate conduce la reapariția altor boli infecțioase contagioase, pe lângă rujeolă, care a fost declarată oficial epidemie în România. Potrivit Agerpres, Rafila a explicat că succesul vaccinurilor a dus la eradicarea unor boli contagioase, dar acum populația nu mai vede necesitatea protejării prin imunizare.

„Vaccinurile sunt victimele propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut – difterie, poliomielită – au fost eradicate. Toate aceste boli care aparent au dispărut pot reemerge, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale, există posibilitatea reapariției acestora. Mai apar cazuri sporadice în diverse țări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o țară, în cazul în care populația nu este vaccinată, poate duce la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru”, a declarat ministrul.

Rafila a subliniat că în cazul epidemiei de rujeolă situația nu s-a schimbat în cele două zile de la declararea epidemiei. Epidemia de rujeolă, potrivit ministrului, este rezultatul scăderii acoperirii vaccinale la nivel național, cu 78% pentru prima doză și 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

Ministrul Sănătății a vizitat diverse unități spitalicești din Timișoara și a menționat că au fost declarate aproape 2.000 de cazuri de rujeolă la nivel național, în 29 de județe.

Ca măsură pentru combaterea epidemiei, Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare pentru părinți, împreună cu medicii de familie, pentru a spori aderența la programul de vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *