Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint, marcată de aniversarea a 145 de ani de la acordarea cetățeniei române lui Mauriciu Brociner, primul ofițer evreu din armata română. Conform unui comunicat al băncii, moneda subliniază contribuția lui Brociner la istoria militară a țării.

Pe aversul monedei este reprezentată o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență, alături de inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul emisiunii „2024”. Reversul monedei ilustrează portretul lui Mauriciu Brociner, însoțit de numele său și anul naturalizării, „1879”.

Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și vin cu broșuri de prezentare și certificate de autenticitate redactate în română, engleză și franceză, semnate de guvernatorul BNR și casierul central.

Tirajul maxim al monedei este de 5.000 de exemplare, iar prețul de vânzare este de 510,00 lei, exclusiv TVA, incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Evenimentul de lansare a fost marcat de discursurile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews