Sursa: pinterest

Gabriel Andronache, a depus un amendament la Codul Urbanismului, prin care propune ca toate clădirile din România să fie zugrăvite în alb, conform sursei citate.

Scopul este reducerea temperaturilor din imobile cu până la 3 grade Celsius vara, ceea ce ar face canicula mai ușor de suportat în locuințe, spune deputatul.

„Este sufocant de cald în aceste zile de vară. În acest context, consider că este o datorie pro-viață ca, prin mici contribuții personale, să contribuim la reducerea fenomenului încălzirii globale prin măsuri de eficiență energetică. Mai puțină energie consumată înseamnă mai puțin combustibil fosil utilizat pentru producerea acesteia. Spre exemplu, sunt studii importante care arată că vopsirea clădirilor și a acoperișurilor în culoarea albă reduce temperatura clădirilor cu cel puțin 3°C. Este diferența între suportabil și insuportabil, în special la ultimele etaje ale blocurilor, unde acoperișurile/terasele sunt acoperite cu materiale hidroizolante de culoare închisă, cât și diferența de eficiență energetică transformată în resurse economisite, de sute de lei, bani care pot fi economisiți de către români (diferența între a utiliza aer condiționat și a nu îl utiliza, deoarece culoarea albă reflectă caldură și astfel se reduce temperatura în interiorul caselor fără a utiliza aparatul electric de răcire). De aceea, am depus un amendament la Codul Urbanismului, cod aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Am credința că amendamentul merită susținut”, a transmis deputatul.

„Fiecare dintre noi poate înțelege mecanismul îmbrăcând, în aceste zile sufocante din cauza căldurii, o zi haine închise la culoare, iar în următoarea zi haine albe. Sunt sigur că veți remarca diferența, urmare a confortului oferit de purtarea hainelor albe”, a mai spus deputatul, conform BizBrașov.

‎Cunoscut pur și simplu sub denumirea de „acoperișuri reci”, acest proces este conceput pentru a reduce radiația solară absorbită, ceea ce înseamnă că, la rândul său, este transferată mai puțină căldură în interiorul clădirii. Acoperișurile reci emit, de asemenea, o parte de căldură reținută în mod normal de o clădire, răcind-o și mai mult.

Sursa: digi24.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *